Στα χέρια της Αστυνομίας μέλος σπείρας που εξαπατούσε ηλικιωμένους

“Εκτός κυκλοφορίας” τέθηκε από την Αστυνομία άλλη μια σπείρα κακοποιών που, με το γνωστό πρόσχημα του τροχαίου ατυχήματος, εξαπατούσε ηλικιωμένους σε όλη την Ελλάδα! Για την υπόθεση συνελήφθη ένας 53χρονος και ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία συνολικά εννιά αλλοδαπών και πέντε Ελλήνων, από τους οποίους οκτώ άνδρες και έξι γυναίκες, ηλικίας 19 έως 71 ετών.

Μετά από αναλυτική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, εξακριβώθηκε η δράση της εγκληματικής οργάνωσης. Οι κακοποιοί τηλεφωνούσαν κυρίως σε ηλικιωμένους πολίτες, με το πρόσχημα ότι συγγενικά τους πρόσωπα προκάλεσαν θανατηφόρο ατύχημα με θύμα ανήλικο, ή ότι οι συγγενείς τους είχαν τραυματιστεί σοβαρά σε τροχαίο ατύχημα. Για να γίνονται πιο πειστικοί και να προκαλέσουν σύγχυση στα υποψήφια θύματά τους, προσποιούνταν τους αστυνομικούς και τους ίδιους συγγενείς των πολιτών.

Στη συνέχεια ζητούσαν επιτακτικά μεγάλα χρηματικά ποσά, με το πρόσχημα να αποφύγουν οι συγγενείς των πολιτών τις συνέπειες του δήθεν τροχαίου που είχαν προκαλέσει, είτε για να υποβληθούν οι συγγενείς τους σε άμεση χειρουργική επέμβαση, ως υποτιθέμενα θύματα σοβαρού τροχαίου ατυχήματος.

Στη συνέχεια τους υποδείκνυαν σημεία που έπρεπε να παραδώσουν τα χρηματικά ποσά, τα οποία και παραλάμβαναν μέλη της οργάνωσης.

Όπως εξακριβώθηκε, από τον Φεβρουάριο του 2019 ενέχονται σε 45 περιπτώσεις απάτης και απόπειρες εξαπάτησης πολιτών σε διάφορες περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα:

21 σε περιοχές της Πιερίας,
12 σε περιοχές της Θεσσαλονίκης,
6 σε περιοχές της Μαγνησίας,
4 σε περιοχές της Ημαθίας,
1 σε περιοχή της Φλώρινας και
1 σε περιοχή της Αττικής.

Κατάφεραν να αποσπάσουν από πολίτες χρηματικά ποσά και κοσμήματα, με την λεία τους να ξεπερνά τις 65.000 ευρώ, ενώ κατά την διάρκεια της συνολικής δράσης τους, απαίτησαν και προσπάθησαν να αποσπάσουν συνολικά πάνω από 1.200.000 ευρώ.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν χρήματα και κοσμήματα συνολικής αξίας 16.000 ευρώ, σε δύο περιπτώσεις όπου πολίτες είχαν πεισθεί να τα παραδώσουν και τα οποία αποδόθηκαν στους παθόντες.

Το απόγευμα της Παρασκευής αστυνομικοί της Ασφάλειας Κατερίνης συνέλαβαν στη Θεσσαλονίκη τον 53χρονο.

Στο πλαίσιο των ερευνών, εντοπίσθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά εννιά κινητά τηλέφωνα, τρεις κάρτες τηλεφώνου sim, ένα tablet και 215 ευρώ. Επιπλέον, κατασχέθηκε το όχημα που χρησιμοποιούσε ο 53χρονος.

Δύο από τα μέλη της σπείρας είχαν συλληφθεί τον Αύγουστο του 2019 για απάτη, καθώς εντοπίσθηκαν να κατέχουν 6.500 ευρώ, που είχαν αποσπάσει από δύο πολίτες στην Κατερίνη. Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται, ενώ ο συλληφθείς με την δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίσθηκε, θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κατερίνης.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών από επιτήδειους, συμβουλεύει:

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο) ή με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο, το οποίο είχε ως συνέπεια το θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό ανήλικου συνήθως παιδιού. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά.

Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.

Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.

Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι ή σας έδωσαν οι δράστες να μιλήσετε.

Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.

Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.
Ενημερώστε φίλους, συγγενείς και κυρίως τους ηλικιωμένους, προκειμένου να μην πέσουν θύματα εξαπάτησης.