Στην Αντιτρομοκρατική ο σχεδιασμός για πιθανά “αντίποινα” στην αποφυλάκιση Κορκονέα

Του Θάνου Σωτήρη

Στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία φαίνεται ότι περνάει η σκυτάλη των μέτρων ασφαλείας, για τον φόβο «αντιποίνων» μετά την τελεσίδικη ποινή που οδήγησε στην άμεσή αποφυλάκιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Σε πρώτη φάση οι επιτελείς της Κατεχάκη πίστεψαν ότι θα αντιμετώπιζαν οργανωμένες αντιδράσεις αντιεξουσιαστών, με συγκεντρώσεις στην περιοχή της πλατείας Εξαρχείων, επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, και καταστροφές, κάτι όμως που ούτε οι πληροφορίες των αρμόδιων υπηρεσιών της Ασφάλειας, ούτε η «κινητικότητα» αναρχικών ομάδων και συλλογικοτήτων, στις ιστοσελίδες μέσω των οποίων κινητοποιούν συνήθως σε ανάλογες περιπτώσεις, έδειξαν ότι ισχύει, τουλάχιστον άμεσα.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα παραπάνω, με όλα τα στοιχεία και τα πληροφοριακά σημειώματα των αρμόδιων υπηρεσιών. Αποφασίστηκε, παρόλη αυτή την σχετικά καθησυχαστική εικόνα, να υπάρχουν αυξημένα μέτρα, τόσο από πλευράς των ένστολων δυνάμεων, κυρίως ΜΑΤ και ομάδες ΔΙ.ΑΣ, όσο από την Κρατική Ασφάλεια, άνδρες της οποίας θα ελέγχουν από κάθε πλευρά την ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, ώστε να προλάβουν οποιαδήποτε οργανωμένη και μαζική κίνηση.

Προβληματισμός υπήρξε από την πλευρά της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας για το ενδεχόμενο να υπάρξει ένοπλη επίθεση εναντίον αστυνομικού στόχου, είτε στην περιοχή των Εξαρχείων, όπως έγινε δύο φορές στο παρελθόν με βολές από Καλάσνικοφ εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Χαριλάου Τρικούπη, είτε με ανάλογο καταιγισμό πυρών εναντίον άλλου στόχου και σε άλλη «άσχετη» περιοχή, όπως είχε γίνει στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής.

Στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας που μίλησαν στο astinomiko.gr, υπενθύμισαν το γεγονός ότι οι βασικότερες και πλέον επικίνδυνες οργανώσεις που έδρασαν και κάποιες από αυτές εξακολουθούν να δρουν αλώβητες από την αστυνομική έρευνα, δημιουργήθηκαν μετά τον Δεκέμβρη του 2008, και μάλιστα οι αναλυτές της αντιτρομοκρατικής δηλώνουν πως η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον Επ. Κορκονέα, ήταν καθοριστική για την δράση τους, αλλά κυρίως για την στελέχωσή τους. Και αναφέρουν χαρακτηριστικά της «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς», την «Σέχτα Επαναστατών», την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» και την «6η Δεκέμβρη» που πήρε το όνομα της από την ημερομηνία της δολοφονίας.

Έτσι σε αυτή την σύσκεψη αποφασίστηκε η ΔΑΕΕΒ, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, να δώσει το πλαίσιο των απαιτούμενων μέτρων για την προστασία αστυνομικών -κατά κύριο λόγο- στόχων, αλλά παράλληλα να παρακολουθεί «τους πάντες και τα πάντα» στο πλαίσιο των υπόπτων και των άλλων «στόχων» που ήδη παρακολουθεί για ανοιχτές υποθέσεις τρομοκρατίας, έτσι ώστε εάν υπάρξει πρόθεση για τέτοιου είδους επίθεση να υπάρχει ελπίδα αντιμετώπισής της, από την πλευρά της Αστυνομίας.