Στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου η πρόσληψη των εποχικών πυροσβεστών (Έγγραφο)

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή πριν τις Εθνικές Εκλογές, και μέσα στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, του Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος προχωρά στην πρόσληψη 962 εποχικών πυροσβεστών. Στελέχη της Πυροσβεστικής καταγγέλλουν στο astinomiko.gr ότι η όλη διαδικασία θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον περασμένο Απρίλιο, και πως η καθυστέρηση αυτή αποτελεί ουσιαστικά «πολιτική ομηρεία 1.000 οικογενειών». Σύμφωνα με την σχετική διαταγή, η πρόσληψή τους ξεκινά από σήμερα.

Τα ίδια στελέχη τονίζουν ότι εάν στο αμέσως επόμενο διάστημα, προκύψει πρόβλημα μεγάλων πυρκαγιών, οι συγκεκριμένοι εποχικοί δεν θα μπορούν να προσφέρουν καμία βοήθεια, το αντίθετο, θα κινδυνεύουν άμεσα λόγω έλλειψης εκπαίδευσης.

Για την πρόσληψη αυτών των υπαλλήλων  δεν υπάρχουν μέσα ατομικής προστασίας, δεν έχει προγραμματισθεί εκπαίδευση, δεν έχουν εξετασθεί (οι οδηγοί)  για έκδοση υπηρεσιακών αδειών οδήγησης απ την Πυροσβεστική Ακαδημία.

Θα απαιτηθεί χρόνος 20 ημερών για εκπαίδευση τους και θα πρέπει, την αμέσως επόμενη ημέρα, η Κυβέρνηση να εγκρίνει πιστώσεις για απασχόληση τους πέραν του 8ώρου (υπερωρίες νυχτερινά , αργίες , Κυριακές) -και το βασικό- πρέπει τροποποιηθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός  μες το καλοκαίρι για την ενσωμάτωση τους. Υφίσταται κίνδυνος βέβαια λόγω έλλειψης γνώσης χειρισμού  των Πυροσβεστικών οχημάτων, και έλλειψης  προηγούμενης εκπαίδευσης,  να μειωθούν τα οχήματα που είναι ενταγμένα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό ή και να βγουν εκτός λειτουργίας, λόγω βλαβών. Για την εκπαίδευση στην χρήση των ειδικών αυτών οχημάτων, υπάρχουν στην Πυροσβεστική Ακαδημία τέσσερα εκπαιδευτικά, τα οποία όμως τώρα έχουν ενταχθεί κανονικά στα μέτρα αντιπυρικής προστασίας και βρίσκονται σε σημεία διασποράς σε δασικές περιοχές.