Στον Εισαγγελέα ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ για τους Κροάτες χούλιγκαν

Παρέλαση ανώτατων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας αναμένεται να γίνει ενώπιον των δικαστικών αρχών, για την υπόθεση της ανεξέλεγκτης καθόδου των Κροατών χούλιγκαν στην χώρα μας, που κατέληξε στις συγκρούσεις έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ κατά τις οποίες έχασε την ζωή του ο Μιχάλης Κατσουρής.

Η νέα αυτή έρευνα ξεκίνησε μετά από μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε στον Εισαγγελέα ο μέχρι πρότινος προϊστάμενος Γενικής Αστυνόμευσης του Κλάδου Τάξης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., Ματθαίος Γιαννούλης, ο οποίος απομακρύνθηκε από την θέση του λόγω της ΕΔΕ που διατάχθηκε, όπως έγινε και με άλλους αξιωματικούς διαφόρων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχει παρουσιαστεί στον αρμόδιο δικαστικό λειτουργό και έχει καταθέσει ανωμοτί, ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, Νικόλαος Σπανουδάκης, ο οποίος εκείνη την περίοδο εκτελούσε και χρέη Γενικού Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος, λόγω των θερινών αδειών. Αναμένεται να καταθέσουν όλοι οι μηνυόμενοι αλλά και μάρτυρες που έχει υποδείξει ο Ματθαίος Γιαννούλης. Να σημειωθεί πως είναι πρώτη φορά που στο επίκεντρο των ερευνών για την υπόθεση αυτή μπαίνουν ανώτατοι αξιωματικοί του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Μηνυόμενοι είναι ο Αρχηγός του Σώματος Λάζαρος Μαυρόπουλος, ο επιτελάρχης Ελευθέριος Γκαρίλας, ο οποίος διενεργεί την ΕΔΕ, και ο γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Νίκος Σπανουδάκης. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στη μηνυτήρια αναφορά, οι τρεις ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας, μετά το φιάσκο της 7ης Αυγούστου που οδήγησε στον θάνατο του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή, ουσιαστικά χειραγώγησαν την πορεία της ένορκης διοικητικής εξέτασης προκειμένου να αποσείσουν τις ευθύνες τους, αλλά και εκείνες των υπηρεσιών του Αρχηγείου που υπάγονται σε αυτούς.

Για να στηρίξει την αναφορά του, ο αστυνομικός διευθυντής παραθέτει χρονολογικά το τι ακριβώς συνέβη πολλές ημέρες πριν από την τραγική 7η Αυγούστου και την αλληλογραφία που υπάρχει μέσα στο σύστημα PoliceOnLine για το θέμα των Κροατών χούλιγκανς. Όπως αναφέρει, στις 3 Αυγούστου έλαβε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας έγγραφο στο οποίο αναφερόταν πως υπήρχε σοβαρός κίνδυνος εάν οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ έφταναν στη χώρα μας, κάνοντας λόγo για «εκτίμηση υψηλού ρίσκου σε ποσοστό 67,14%». Το ίδιο έγγραφο είχε αποσταλεί, σύμφωνα με τη μήνυση, στον υπαρχηγό, στον διευθυντή του Κλάδου Τάξης και στον επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος Ν. Σπανουδάκη, σημειώνοντας πως λόγω θερινών αδειών χρέη υπαρχηγού εκτελούσε ο επιτελάρχης Ελ. Γκαρίλας. Παράλληλα, η Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας υπέβαλε ερωτηματολόγιο σχετικά με τους Bad Blue Boys, το οποίο εστάλη στην κροατική αστυνομία. Οι κροατικές Αρχές απάντησαν άμεσα, την επόμενη κιόλας ημέρα, στις 4 Αυγούστου, με ένα πλήρες πληροφοριακό δελτίο για τη δράση των οργανωμένων οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και πιο συγκεκριμένα για την πρόθεσή τους να έρθουν στην Ελλάδα για τον αγώνα της ομάδας τους με την ΑΕΚ στις 8 Αυγούστου.

Του Θάνου Σωτήρη