Ταρακούνησε την Κατεχάκη η “βόμβα” Μητσοτάκη για τις φυλακές

Του Θάνου Σωτήρη

Η «βόμβα» του Κυριάκου Μητσοτάκη, περί της υπαγωγής των φυλακών της χώρας στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είχε πολλούς αποδέκτες και το πολιτικό μήνυμα ήταν ξεκάθαρο. Δείχνει ότι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει αντιληφθεί πλήρως ότι οι τοίχοι των φυλακών δεν χωρίζουν τίποτα πια, και το έγκλημα τους διαπερνά, από μέσα προς τα έξω και όχι το αντίθετο!

Οι αποκαλύψεις δε, των τελευταίων μηνών, για την λεγόμενη «μαφία του Κορυδαλλού», μετά από έρευνα που ανέλαβε μάλιστα η Αντιτρομοκρατική, κατέδειξε ότι οι φυλακές της χώρας, και κυρίως αυτή του Κορυδαλλού, δεν είναι πλέον πεδίο άσκησης σωφρονιστικής πολιτικής, αλλά εκτεταμένης αστυνομικής έρευνας. Η κατάσταση είναι πλέον πέρα από κάθε έλεγχο, με πρώτα θύματα τους πολλούς κρατούμενους, οι οποίοι δεν έχουν καμία διάθεση να συμμετέχουν σε αυτόν τον άγριο κύκλο παρανομίας, με επίκεντρο τα κελιά των «βαρόνων» των φυλακών.

Σε ότι αφορά τώρα στα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας. Η έκρηξη της «βόμβας» αυτής, ακούστηκε διαφορετικά στα αυτιά των αξιωματικών των υπηρεσιών ασφαλείας και διαφορετικά στα αυτιά των επιτελικών συναδέλφων τους.

Για τους πρώτους, η ανακοίνωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι εάν είναι Κυβέρνηση η Ν.Δ. την ερχόμενη Δευτέρα, φυλακές των σωφρονιστικοί υπάλληλοι θα υπαχθούν στην αρμοδιότητα της Κατεχάκη, αντιμετωπίστηκε σαν δικαίωση των απόρρητων αναφορών που διαβίβαζαν εδώ και χρόνια στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές, τις οργανωμένες ομάδες που έχουν σχηματιστεί, την επίδραση που έχουν στην «υψηλή» εγκληματικότητα στα αστικά κέντρα, ακόμη και την ώσμωση μεταξύ ποινικών και καταδικασμένων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ειδικά για το τελευταίο αυτό θέμα, οι επιτελείς της Δ.Α.Ε.Ε.Β., της αντιτρομοκρατικής δηλαδή, μετά την αποκάλυψη του σχεδίου «Γοργοπόταμος» που οργάνωναν έγκλειστοι σε συνεργασία με τον δραπέτη τότε Χριστόδουλο Ξηρό για την ομαδική απόδραση ποινικών και μελών τρομοκρατικών ομάδων από τις φυλακές του Κορυδαλλού, αναλώνουν χιλιάδες εργατοώρες προσπαθώντας να συλλέγουν όσο αυτό είναι δυνατό πληροφορίες για τα τεκταινόμενα μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα. Και αυτό γιατί θεωρούν ότι το ενδεχόμενο να γεννηθεί μία νέα τρομοκρατική ομάδα είναι πιθανότερο να το ανακαλύψουν εντός παρά εκτός των τειχών των φυλακών! Γι αυτό τον λόγο, οι «ασφαλίτες» αστυνομικοί δέχθηκαν με ιδιαίτερη θέρμη αυτή την αποκάλυψη του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Στην αντίπερα όχθη τώρα, οι επιτελικοί συνάδελφοι τους άκουσαν με έντονο προβληματισμό τις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η φράση «θα το φορτωθεί και αυτό η Αστυνομία» ήταν η πρώτη αντίδρασή τους. Όπως λένε η κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές είναι απολύτως γνωστή στην Αστυνομία. Και σε ότι αφορά στους κρατούμενους και σε ότι αφορά στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αλλά και σχετικά με την υποδομή και τον εξοπλισμό που είναι σε «πρωτόγονη» κατάσταση.

Το μεγάλο ερώτημα που θέτουν είναι πως θα βρεθούν κονδύλια για υποδομές, προσωπικό και εξοπλισμό, αφού χωρίς αυτά δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπιστούν τα τεράστια προβλήματα που έχουν καταγράψει, αλλά και αποκαλύψει σε δικογραφίες οι συνάδελφοι τους των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Το δικό μας υπουργείο δεν έχει κονδύλια ούτε για λάστιχα στα περιπολικά, θα μπορέσει να αναλάβει ένα τέτοιο τεράστιο πρόγραμμα αναδόμησης όλου του σωφρονιστικού συστήματος. Γιατί δεν θέλω να φανταστώ ότι πιστεύουν κάποιοι, πως αυτό το θέμα μπορεί να λυθεί αστυνομικά και κατασταλτικά», έλεγε χθες το βράδυ στο astinomiko.gr ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. για να καταλήξει: «φοβάμαι ότι η αστυνομία θα φορτωθεί ένα ακόμη πρόβλημα που θα την γονατίσει».