Τα βίντεο της ΕΛΑΣ οι μάχες με τους καταληψίες και τα “Μανουρίν” – Όλες οι απίστευτες λεπτομέρειες

Του Θάνου Σωτήρη

Η επικοινωνιακή ήττα της Ελληνικής Αστυνομίας κατά την διάρκεια των ταυτόχρονων επιχειρήσεων στις καταλήψεις του Κουκακίου, στις 18 Δεκέμβρη είναι γνωστή.

Οι μάχες που δόθηκαν στις οδούς Ματρόζου και Παναιτωλίου χάθηκαν πίσω από την χρήση του εκτοξευτή «Μανουρίν» και της αμφιλεγόμενης ακόμη υπόθεσης Ινδαρέ.

Στην προχθεσινή ανακατάληψη των δύο κτηρίων, στην Ματρόζου και στην Παναιτωλίου, η Κατεχάκη αποφάσισε να χρησιμοποιήσει -για την δική της εικόνα- τις κάμερες και τις φωτογραφικές μηχανές. Έτσι μαζί με τα ΜΑΤ, τις ΟΠΚΕ και την ΕΚΑΜ, στις επιχειρήσεις υπήρχε και κάμερα από την Διεύθυνση Επικοινωνίας του Αρχηγείου, η οποία αποτύπωσε τις εικόνες, που δόθηκαν στην δημοσιότητα, και κατέδειξαν στην κοινή γνώμη την πραγματική εικόνα του τι σημαίνει επιχείρηση εκκένωσης κατάληψης αναρχικών.

Πολλοί είναι αυτοί που έσπευσαν να πουν πως «επιτέλους η αστυνομία έβαλε μυαλό και χρησιμοποιεί την εικόνα και την επικοινωνία» όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Η ΓΑΔΑ και η Ασφάλεια Αττικής, από τον περασμένο Αύγουστο που ξεκίνησαν οι εκκενώσεις υπό κατάληψης κτηρίων, από την περιοχή των Εξαρχείων, ανάμεσα σε όλα τα άλλα που είχαν ζητήσει  για την κάλυψη των αναγκών του επιχειρησιακού σχεδιασμού, ήταν και η μόνιμη παρουσία κάμερας από την Διεύθυνση Δημοσίων Σχέσεων του Αρχηγείου. Και αυτό γιατί οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Κρατικής Ασφάλειας, αλλά και τα στελέχη των ΜΑΤ, γνώριζαν τι είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν και υποστήριξαν ότι όλα θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένα για …παν ενδεχόμενο. Μερικώς αυτό έγινε, γι΄ αυτό τον λόγο σε κάποιες από τις επιχειρήσεις αυτές δινόταν και οπτικό υλικό από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Γιατί λοιπόν στις επιχειρήσεις της 18ης Δεκεμβρίου δεν υπήρχε αντίστοιχη παρουσία κάμερας του Αρχηγείου στις επιχειρήσεις;

Υπήρχε! Απλά ο χειριστής της όταν όλα τέλειωσαν και του ζητήθηκε το υλικό είπε στους …άναυδους επιχειρησιακούς συναδέλφους τους ότι η διαταγή που είχε, ήταν να βιντεοσκοπήσει το εσωτερικό των κτηρίων μετά τις εκκενώσεις, και όχι τις μάχες που διαδραματίστηκαν μπροστά στα μάτια του για την ανακατάληψη!!

Ερευνώντας για αυτό το θέμα ρωτήσαμε αστυνομικούς, που συμμετείχαν στις προχθεσινές επιχειρήσεις, γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε ο εκτοξευτής ελαστικών σφαιριδίων «Μανουρίν», κατά του κουκουλοφόρου που εκτόξευε τσιμεντόλιθους εναντίον των αστυνομικών που προσπαθούσαν να ανοίξουν την είσοδο, αλλά αντίθετα τον άφησαν να «βομβαρδίζει» τους συναδέλφους τους ανενόχλητός.

Η απάντηση ήταν απίστευτη: «Δεν είχαν πάρει μαζί τους οι ειδικές ομάδες τους εκτοξευτές «Μανουρίν», λόγω του θορύβου που προκλήθηκε από την χρήση τους την προηγούμενη φορά»! Και αυτό βάση διαταγής.

Τα συμπεράσματα εξάγονται αβίαστα…