Τα μέτρα που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη για το προσφυγικό

Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών, ενίσχυση των δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος σε σκάφη και προσωπικό στο Ανατολικό Αιγαίο και αύξηση της εμπλοκή των εταίρων μας (Frontex – ΝΑΤΟ) είναι τα μέτρα που αποφασίστηκαν στην έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος και οι υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής και Παρά τω Πρωθυπουργώ Στέλιος Πέτσας και Άκης Σκέρτσος.

Το προσφυγικό «τσουνάμι» που είναι σε εξέλιξη έφερε την τελευταία εβδομάδα περισσότερους από 3.000 πρόσφυγες στα νησιά του βόρειου Αιγαίου και τα μέτρα αυτά ήταν, ουσιαστικά, “μονόδρομος”.

Τα μέλη της κυβερνητικής σύσκεψης συζήτησαν και τις λεπτομέρειες για το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη για την ετήσια γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπου, εκτός από την πολύ σημαντική συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει και το προσφυγικό ζήτημα.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημαίνει την ανάγκη πάταξης των κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών που δρουν στο έδαφος της Τουρκίας.