Τα μηνύματα Μητσοτάκη στους Αστυνομικούς – Οι αναρχικοί, οι καταλήψεις και οι κάμερες

Του Θάνου Σωτήρη

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στους 1.500 νέους Ειδικούς Φρουρούς, που αναλαμβάνουν υπηρεσία από την 1η του νέου έτους, δεν ήταν ούτε συμβολική, ούτε εορταστική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων της Αστυνομίας στο Μαρκόπουλο για να στείλει μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις. Μηνύματα, που σε συνδυασμό με προηγούμενες δηλώσεις και …τελεσίγραφα του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μας κάνουν να αναμένουμε δυναμικές εξελίξεις αμέσως μετά  την είσοδο στο 2020.

Κατ΄ αρχάς ο Πρωθυπουργός στήριξε απόλυτα τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την πολιτική που έχει ασκήσει μέχρι σήμερα από τον 7ο όροφο του μεγάρου της Κατεχάκη, τονίζοντας ότι πρόκειται για όσα είχε υποσχεθεί η Κυβέρνηση προεκλογικά, στον τομέα της ασφάλειας.

Κρατώντας στις σημειώσεις του τις πολλές καταγγελίες για αστυνομική αυθαιρεσία και βία το τελευταίο χρονικό διάστημα επεσήμανε, όχι μία αλλά δύο φορές, ότι τέτοιου είδους φαινόμενα δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Το δεύτερο που θέλω να θυμάστε, είναι ότι μόνο εσείς απ’ όλους μας έχετε ένα διπλό χρέος: Να προστατεύετε τον πολίτη, αλλά ταυτόχρονα και τα δικαιώματά του. Προσοχή, όμως: Και τα δικαιώματα εκείνου ο οποίος παράνομα αμφισβητεί τα δικαιώματα των άλλων».

Και από εκεί και πέρα έδωσε ουσιαστικά το στίγμα των επιχειρήσεων που θα πρέπει να αναμένουμε το αμέσως προσεχές διάστημα, κυρίως προς την κατεύθυνση των αντιεξουσιστών και των καταληψιών. Συνδέοντας το κοινό έγκλημα με τους «μπαχαλάκηδες» και την τρομοκρατία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Το ποινικό συνεργάζεται με το δήθεν “πολιτικό”, ανταλλάσσοντας, μάλιστα, και μανδύες. Ενώ η εσωτερική του κλιμάκωση προχωρά με ταχύτητα, μεταβάλλοντας και τα είδη του: Η γροθιά γίνεται εύκολα ρόπαλο, το ρόπαλο μολότοφ και η μολότοφ καλάσνικοφ. Και, με την ίδια ευκολία, η κλεψιά βαφτίζεται “απαλλοτρίωση”, η καταπάτηση ξένης περιουσίας “κατάληψη” και ο τραμπουκισμός “αντίσταση στο κράτος”».

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Πρωθυπουργό και στην απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να εφοδιαστούν οι αστυνομικοί των ΜΑΤ, των ΟΠΚΕ, των ΕΚΑΜ και άλλων μάχιμων υπηρεσιών με μικροκάμερες, οι οποίες θα καταγράφουν όλη την σκηνή των επιχειρήσεων ως αποδεικτικό στοιχείο του τι πραγματικά θα έχει συμβεί εάν υπάρχουν οποιουδήποτε είδους καταγγελίες. Παράλληλα βέβαια τόνισε ότι αυτό το ίδιο υλικό θα χρησιμοποιείται και κατά αστυνομικών που υπερβαίνουν  τα όρια του καθήκοντός τους.

Μάλιστα από την ομιλία του αποκαλύπτεται ότι για αυτούς τους λόγους θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το οπτικό υλικό από τα 12 drones που πρόσφατα προμηθεύτηκε η ΕΛ.ΑΣ. Ανέφερε χαρακτηριστικά για το θέμα αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Σύντομα, άλλωστε, όπως είπα, θα διαθέτετε και τα τεχνικά μέσα ώστε να επιχειρείτε με διαφάνεια, αξιοποιώντας κάμερες και drones. Όπως συμβαίνει παντού. Το μέτρο αυτό είναι μέτρο εκσυγχρονισμού και αποτελεσματικότητας. Γιατί έτσι θα πάψει, επιτέλους, η επιλεκτική πληροφόρηση που προκαλεί φτηνές εντυπώσεις. Και μία αποσπασματική, στιγμιαία φωτογραφία δεν θα ακυρώνει, πλέον, τον κόπο και την κινητοποίηση εκατοντάδων αστυνομικών. Η εύκολη φημολογία κατά της Αστυνομίας θα εκλείψει. Ενώ, ταυτόχρονα, θα αξιολογείται και η απόδοση των επιχειρήσεων και θα εντοπίζονται τυχόν ακραίες συμπεριφορές για να αντιμετωπιστούν κατάλληλα».