Τα “χρέη” της απαγωγής Παναγόπουλου και η εκτέλεση Σκαφτούρου

«Εάν ερευνήσει κάποιος πολύ προσεκτικά το παρασκήνιο που ακολούθησε την απαγωγή Παναγόπουλου είναι σίγουρο πως θα βρει στοιχεία για την δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου. Μέσα στην ομάδα που ευθύνεται και για την απαγωγή αυτή είχαν αναπτυχθεί θανάσιμες έχθρες που όσα χρόνια και αν πέρασαν δεν έχουν ξεχαστεί. Σήμερα η νύχτα έχει αλλάξει, οι ρόλοι αντιστράφηκαν, και αυτοί που την ελέγχουν δεν ξεχνούν τα χρέη».

Με αυτά τα λόγια απάντησε στην Realnews παλιό στέλεχος της ασφάλειας που πλέον έχει αποσυρθεί από την υπηρεσία αλλά πρωταγωνίστησε σε όλες τις μεγάλες εξιχνιάσεις υποθέσεων οργανωμένου εγκλήματος στο παρελθόν, όταν ρωτήθηκε για την δολοφονία του ηγετικού στελέχους της λεγόμενης Greek Mafia, Γιάννη Σκαφτούρου. Με την γνώμη του συνηγορεί και ένας «άνθρωπος της νύχτας» ο οποίος επίσης πλέον έχει αποσυρθεί από την παρανομία, αφού εξέτισε ποινές φυλάκισης για διάφορα αδικήματα, όμως βρέθηκε δίπλα στα μεγαλύτερα ονόματα των ομάδων που δια δεκαετίες έλεγχαν την ροή του μαύρου χρήματος από προστασίες, εκβιασμούς και λαθρεμπόριο. «Είχε ανοιχτούς λογαριασμούς από παλιά ο Σκαφτούρος και κάποιοι σε αυτόν το χώρο δεν ξεχνούν πότε», ήταν τα λόγια του.

Και οι δύο ανέφεραν περιστατικά και ονόματα κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους με την Realnews. Στις αφηγήσεις και των δύο κεντρικό ρόλο είχε το μοίρασμα των λύτρων από την απαγωγή και οι κόντρες που ξέσπασαν γι αυτά μεταξύ πολλών εκ των εμπλεκομένων.

Βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί πως τον Σεπτέμβριο του 2017, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας που δίκασε σε δεύτερο βαθμό την δράση του επονομαζόμενου εκείνη την εποχή «συνδικάτου του εγκλήματος», τα μέλη του οποίου κατηγορήθηκαν μεταξύ άλλων κακουργημάτων και για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, αθώωσε από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην απαγωγή τον Γιάννη Σκαφτούρο, και τον καταδίκασε για συγκρότηση εγκληματικής ομάδας, ως έναν από τους εγκέφαλους δηλαδή του «συνδικάτου».

Ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος απήχθη νωρίς το πρωί της 12ης Ιανουαρίου 2009, έξω από το σπίτι του στο Καβούρι, την ώρα που ξεκινούσε με τον οδηγό και τον συνοδό ασφαλείας, για τα γραφεία της εταιρίας του.

Οι απαγωγείς τον κράτησαν όμηρο για δεκατρείς ημέρες κατά την διάρκεια των οποίων διαπραγματεύτηκαν με την σύζυγό του το ποσό των λύτρων και τελικά τον απελευθέρωσαν αφού απέσπασαν το ποσό των τριάντα εκατομμυρίων ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού δεν βρέθηκε ποτέ, παρά τις διαρκείς έρευνες της Ελληνικής Αστυνομίας σε διάφορες χώρες, που ακολούθησε την σύλληψη των είκοσι ατόμων που είχαν κατηγορηθεί για την υπόθεση.

Ένα μικρό μέρος των χρημάτων είχε βρεθεί στα χέρια εργολάβου δημοσίων έργων σε μαύρες σακούλες σκουπιδιών, το οποίο επρόκειτο να «ξεπλύνει» μέσω των δραστηριοτήτων του, ενώ ένα ακόμη ποσό δύο εκατομμυρίων, που βρέθηκε στα χέρια των μελών του «συνδικάτου του εγκλήματος» που εξαρθρώθηκε το 2015, εικάζεται πως προερχόταν από τα λύτρα της απαγωγής.

Άλλες πληροφορίες, κυρίως από ανθρώπους που έχουν εμπλακεί σε συμμορίες εκβίασης καταστηματαρχών στο παρελθόν, αναφέρουν πως μετά το μακελειό των «νονών» του Αθηναϊκού εγκλήματος που έχασαν την ζωή τους ο ένας μετά τον άλλο σε έναν κύκλο αίματος που από το 2017 «μετράει» 25 νεκρούς, τα ηνία έχουν πάρει τρείς σεσημασμένοι για τέτοια αδικήματα που μέχρι σήμερα επιβίωσαν. Ίσως κάποιος από αυτούς, λένε οι ίδιες πηγές, να είχε ανοιχτούς λογαριασμούς με τον Γιάννη Σκαφτούρο από το παρελθόν.

Ανάλογες πληροφορίες και «αφηγήσεις» έχουν φτάσει και στο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών, ο επικεφαλής του οποίου απομακρύνθηκε αιφνιδιαστικά την περασμένη εβδομάδα, και τα προηγούμενα χρόνια είχε χαρτογραφήσει με πολλές λεπτομέρειες τις σπείρες και τις ομάδες που απάρτιζαν την ευρύτερη «Αθηναϊκή μαφία», και οι οποίες αναδιατάσσονταν μετά από κάθε δολοφονία ενός από τους αρχηγούς τους. Το Τμήμα Εκβιαστών πραγματοποιεί παράλληλες έρευνες με το Τμήμα Ανθρωποκτονιών για όλες αυτές τις εν ψυχρών μαφιόζικες εκτελέσεις, που έχουν διαπραχθεί στο συγκεκριμένο πλαίσιο επικυριαρχίας.

Από την πλευρά τους οι αξιωματικοί του απολύτως αρμόδιου τμήματος της Ασφάλειας, αυτό των Ανθρωποκτονιών, προσπαθούν να συνεχίσουν τις έρευνες για την δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου, αφού η επίσης αιφνίδια απομάκρυνση των δύο επικεφαλής τους αποδιοργάνωσε όπως ήταν φυσικό.

Ο φάκελος με τα πρώτα στοιχεία που συνέλεξαν, ουσιαστικά οι μαρτυρικές καταθέσεις και το οπτικό υλικό από κάμερες σε μια μεγάλη ακτίνα γύρω από το σπίτι του Σκαφτούρου στα Σκούρτα Βοιωτίας, ήταν στα χέρια του νέου διοικητή της Ασφάλειας και παραδόθηκε στον νέο προϊστάμενο του Ανθρωποκτονιών, ο οποίος προέρχεται από την Δίωξη Ναρκωτικών και όπως είναι λογικό χρειάζεται μακρά ενημέρωση, όχι μόνο για αυτή την πρόσφατη δολοφονία, αλλά και για πολλές άλλες οι οποίες κατά τους αστυνομικούς συνδέονται μεταξύ τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Ταυτόχρονα αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα από τα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, όπου από τις πρώτες ώρες μετά την δολοφονία σαρώνονται «χειρουργικά» η μοτοσυκλέτα που χρησιμοποίησαν οι δράστες και την εγκατέλειψαν λόγω βλάβης, αλλά και το αυτοκίνητο που επιχείρησαν να κλέψουν στην συνέχεια από συγγενικό πρόσωπο του Σκαφτούρου που βρέθηκε να κινήται στην διαδρομή διαφυγής τους.

Ίσως είναι η πρώτη φορά στην αλυσίδα των δολοφονιών των στελεχών της Greek Mafia, που στα χέρια των αστυνομικών έχουν πέσει όχι έναν αλλά δύο οχήματα στα οποία επιβιβάστηκαν δράστες. Κατά κανόνα τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν, αυτοκίνητα ή μοτοσυκλέτες, είτε δεν τα βρήκαν ποτέ, είτε βρέθηκαν απανθρακωμένα από τους δολοφόνους που έτσι εξαφάνιζαν κάθε ίχνος τους. Και σε αυτά τα δύο οχήματα ίσως κρύβεται και το στοιχείο αυτό που θα μπορέσει να φωτίσει τον δρόμο προς την απάντηση των ερωτημάτων, ποιος και γιατί σκοτώνει τα «μεγάλα ονόματα» των εγκληματικών οργανώσεων που δρουν στην Αττική.

ΠΗΓΗ: Realnews – Θάνος Σωτήρης