Τι ψάχνει ο Θεοδωρικάκος με την εσωτερική έρευνα για το φονικό στο Πέραμα;

Του Θάνου Σωτήρη

Το τραγικό φονικό στο Πέραμα, όπου ένας 20χρονος κλέφτης αυτοκινήτου καταδιώχθηκε από άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και πυροβολήθηκε όταν εμβόλισε τις μοτοσυκλέτες τις οποίες επέβαιναν για να διαφύγει, είναι το πρώτο πολιτικά επικίνδυνο περιστατικό που αντιμετωπίζει ο Τάκης Θεοδωρικάκος, στη νέα του υπουργική θέση.

Το τι ακριβώς έγινε, το πώς αντιμετώπισαν οι ίδιοι οι αστυνομικοί στο πεδίο την επικίνδυνη για όλους τους εμπλεκόμενους κατάσταση, αλλά και πως συντονίστηκε -αν συντονίστηκε- η όλη αστυνομική επιχείρηση από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Αμεσης Δράσης, έχει περιγραφεί και «αναλυθεί» grosso modo σε όλα τα ΜΜΕ και τα social media, από ειδικούς και μη. Και φυσικά δημιουργήθηκαν σε όλο αυτό το κοινωνικό εύρος δύο απέναντι στρατόπεδα…

Μια σημείωση να μας επιτραπεί: είναι πολύ περίεργο και όχι επιχειρησιακά σύνηθες, το Κέντρο να μην χρησιμοποιεί περιπολικά για τον εγκλωβισμό του υπό καταδίωξη ύποπτου οχήματος, και παράλληλα η ηγεσία της υπηρεσίας να δίνει εντολή για διακοπή της καταδίωξης χωρίς να γνωρίζει εάν μέσα στο όχημα είναι απλοί κλέφτες, τρομοκράτες ή απαγωγείς με το θύμα τους.

Πάμε τώρα στην πολιτική πλευρά του θέματος, γιατί την δικαστική την έχουν αναλάβει οι πλέον αρμόδιοι, ο Εισαγγελέας και ο Ανακριτής.

Αμέσως μετά το περιστατικό που οδήγησε στον τραγικό θάνατο του 20χρονου Ρομά και τον τραυματισμό ενός ακόμη συνεργού του, ο Υπουργός εξέδωσε μία ανακοίνωση περί άμεσης εσωτερικής έρευνας της υπόθεσης. Εδώ θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στην διατύπωση: «Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ζήτησε από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ στο γνωστό αιματηρό γεγονός το βράδυ της Παρασκευής στο Πέραμα. Η επιχειρησιακή αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες». Ο Υπουργός ζητά λοιπόν «…πλήρη επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ στο γνωστό αιματηρό γεγονός το βράδυ της Παρασκευής στο Πέραμα».

Της ΕΛ.ΑΣ. στο σύνολό της και όχι της ομάδας της ΔΙ.ΑΣ. Δυτικής Αττικής υπό τον Υπαστυνόμο που ενεπλάκησαν στην φονική επιχείρηση. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ζητά ουσιαστικά από τον Αρχηγό να του πει εντός πέντε ημερών πως είναι δυνατό μια καταδίωξη ρουτίνας για την Άμεση Δράση, να καταλήξει σε αυτό το φονικό φιάσκο. Ένα φιάσκο που αφήνει την αίσθηση πως οι επικεφαλής της υπηρεσίας μάλλον δεν ήθελαν «σκοτούρες», και μάλιστα με νέο υπουργό και δύο μήνες πριν τις κρίσεις!!

Και τα μηνύματα από πλευράς του νέου υπουργού δεν έμειναν σε αυτή την ανακοίνωση. Την επόμενη ημέρα επισκέφτηκε τους κρατούμενους αστυνομικούς της συγκεκριμένης ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και αμέσως μετά ανήρτησε και σχόλιο στην προσωπική του σελίδα στο facebook.

Kαι όσοι ξέρουν να «διαβάζουν» μάλλον θα πρέπει να διαβάσουν πίσω από τις γραμμές…