Το “κιόσκι των αποστράτων”, οι κρίσεις στην ΕΛΑΣ και οι πιθανές εκπλήξεις

Μια αδιάφορη ουσιαστικά τελετή εγκαινίων σηματοδοτεί, όπως μας λένε, το τέλος της φετινής μακράς αναμονής για την διενέργεια των ετήσιων τακτικών κρίσεων στην Ελληνική Αστυνομία.

Το μεσημέρι ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης εγκαινιάζει ένα χώρο που κατασκευάστηκε με διαδικασίες εξπρές στο προαύλιο της παλιάς Σχολής Χωροφυλακής στην Μεσογείων, δίπλα στα γραφεία των αποστράτων του σώματος. Ένα “κιόσκι για τους απόστρατους”, όπως το χαρακτηρίζουν στελέχη της Κατεχάκη, και που έχει και μια σημειολογία αφού από αυτό το χρονικό σημείο και μετά το ΚΥΣΕΑ μπορεί να συνέλθει ανά πάσα στιγμή για την επιλογή νέου Αρχηγού και την έναρξη των διαδικασιών για τις αποστρατείες και τις προαγωγές των αξιωματικών.

Περί της «ταμπακιέρας» τώρα, μετά την άγρια εσωτερική μάχη -σε υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο- για την επιλογή του νέου Αρχηγού αλλά και για την επιλογή των Αντιστρατήγων που θα τον πλαισιώσουν στην κορυφή της ηγεσίας, η μπίλια φαίνεται ότι έκατσε χθες, με την επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πέραν όμως από την πεντάδα των Αντιστρατήγων, σκοτεινό σημείο παραμένει το τι θα γίνει με τους επικεφαλής των κομβικών υπηρεσιών του σώματος, όπως είναι η ΓΑΔΑ και η Ασφάλεια Αττικής, αλλά και με αυτούς των ευαίσθητων αυτοτελών υπηρεσιών, δηλαδή της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, το κύρος της οποίας έχει τρωθεί το τελευταίο διάστημα, της Διεύθυνσης Διαχείρισης Πληροφοριών, του κοριού της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και της Αντιτρομοκρατικής, επικεφαλής της οποίας παραμένει Αστυνομικός Διεύθυντης και για την οποία υπάρχουν εισηγήσεις για τοποθέτηση Ανώτατου Αξιωματικού στο τιμόνι.

Όλες οι πληροφορίες του astinomiko.gr αναφέρουν πως πλέον ο Τάκης Θεοδωρικάκος έχει πλήρη εικόνα των στελεχών που διοικούν τα πλέον ευαίσθητα κομμάτια της Ελληνικής Αστυνομίας και προχωράει με βάση συγκεκριμένο σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα.

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανό να υπάρξουν αλλαγές-εκπλήξεις και στα πολιτικά πρόσωπα στην Κατεχάκη, σε αναμενόμενο ανασχηματισμό, κάτι που επίσης φαίνεται πως επηρέασε τις ισορροπίες και θα διαμορφώσει το νέο πεδίο στην δημόσια τάξης, μέσα στο οποίο θα αναπτύξει την πολιτική του ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Βέβαια, πέραν όλων αυτών, και μακριά από τις μάχες και τις κόντρες για την ανάδειξη των νέων ανώτατων αξιωματικών, η βάση της επετηρίδας της Ελληνικής Αστυνομίας στενάζει με αξιωματικούς να μην μπορούν να φτάσουν στον βαθμό του Αστυνομικού Διεύθυντη πριν τους «πιάσει το όριο ηλικίας», αφού οι πρώτες σελίδες της επετηρίδας συνεχίζουν να «μπουκώνουν το σύστημα» χωρίς ουσιαστικό ξεκαθάρισμα που θα έδινε ανάσα στο σύστημα.

Του Θάνου Σωτήρη