Το ΣτΕ έκρινε μη νόμιμο διάταγμα που άλλαζε τα δεδομένα στην Αστυνομική Ακαδημία

Επιχειρήθηκε, αφού είχε κλείσει η Βουλή, το νομοθετικό πλαίσιο της Αστυνομικής Ακαδημίας να αναδιαρθρωθεί και να αναβαθμιστεί μέσω Προεδρικού Διατάγματος, αλλά το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, αντελήφθη το παράτυπο και έκρινε στο σύνολό του μη νόμιμο με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Αναλυτικότερα, αφού είχε κλείσει η Βουλή (7 Ιουνίου 2019) εν όψει των βουλευτικών εκλογών η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη (το σχέδιο διατάγματος συνυπογράφεται και από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου), διαβίβασε στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο επιχειρήθηκε η αναδιάρθρωση και η αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας.

Πράγματι, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής, ο πάρεδρος Χρήστος Παπανικολάου) αφού επεξεργάστηκε νομοπαρασκευαστικά το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, εξέδωσε την υπ΄  αριθμ. 119/2019 γνωμοδότησή του, με την οποία έκρινε μη νόμιμο το επίμαχο διάταγμα.

Συγκεκριμένα, από το ΣτΕ κρίθηκε μη νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, γιατί:

1)      Υπογράφεται και από τον υπουργό Παιδείας, χωρίς να προβλέπεται η αρμοδιότητά του αυτή από το ισχύον νομοθετικό καθεστώς και

2)      Επιχειρείται «η κατάργηση του συνόλου των ρυθμίσεων του νόμου 4249/2014 για την Αστυνομική Ακαδημία με την εισαγωγή νέων, στις οποίες μάλιστα περιλαμβάνεται και η εξουσιοδότηση για την έκδοση άλλων οργανωτικών της Ακαδημίας Προεδρικών Διαταγμάτων, καθ΄ όμοιο τρόπο προς την ισχύουσα και καταργημένη με το σχέδιο διάταξη της παραγράφου 16 του άρθρου 38 του νόμου 4249/2014».

Τέλος, το ΣτΕ σημειώνει ότι περιεχόμενο του υπό επεξεργασία Προεδρικού Διατάγματος μπορεί «να αποτελέσει περιεχόμενο μόνον ρυθμίσεως τυπικού νόμου» και κατά συνέπεια το επίμαχο διάταγμα «δεν προτείνεται νομίμως».