Το Pada του Ραχωβίτσα και οι συζητήσεις που προκάλεσε στην ΕΛΑΣ

Εντύπωση και ποικίλα σχόλια προκάλεσε στους κόλπους της Αστυνομίας η πρόσφατη είδηση ότι ο πρώην Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και διάσημος, ως αξιωματικός της δίωξης ναρκωτικών, Γιάννης Ραχωβίτσας, αποφάσισε να ιδρύσει ΜΚΟ κατά των ναρκωτικών. Και μάλιστα με το ίδιο αρκτικόλεξο -αν και με λατινικούς χαρακτήρες- με αυτή του επίσης διάσημου από τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του, Γιάννη Δαραβίγκα, αν με χρονική διαφορά 35 ετών!

P.A.D.A. λοιπόν για τον Γιάννη Ραχωβίτσα (Protection Against Drug Addiction), Π.ΑΝΤ.Α. για τον Γιάννη Δαραβίγκα (Πανελλήνιος Αντιναρκωτικός Αγώνας).

Τι συνδέει όμως τις δύο ΜΚΟ, εκτός της συνεργασίας που είχαν για πολλά χρόνια οι εμπνευστές τους, και τον συνειρμό στο συμπαθέστατο θηλαστικό της νοτιοδυτικής Ασίας;

Ο φυσικοθεραπευτής Γιάννης Δαραβίγκας, σε μια εποχή που τα ναρκωτικά μονοπωλούσαν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, εμπνεύστηκε την δημιουργία της συγκεκριμένης ΜΚΟ και δημιουργώντας στενότατες σχέσεις με την ηγεσία της τότε Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, νέο στέλεχος της οποίας ήταν ο Γιάννης Ραχωβίτσας, κατάφερε μέσα σε ελάχιστο χρόνο να προβληθεί και να γίνει αναγνωρίσιμος και αποδεκτός σε όλους τους χώρους. Έτσι έφτασε να τοποθετηθεί μέχρι και αναπληρωτής Αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, έστω και για μια ημέρα αφού ο τότε Πρωθυπουργός ακύρωσε την τοποθέτηση του λόγω του σάλου που προκλήθηκε. Παράλληλα λόγω της μόνιμης παρουσίας του σε πάνελ συγκεκριμένης τηλεοπτικής εκπομπής, βρέθηκε και διαπιστευμένος συντάκτης του αστυνομικού ρεπορτάζ, μέχρι να του αφαιρεθεί η διαπίστευση, αφού ποτέ δεν εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Το «Πάντα» λειτούργησε πάντως ως όχημα με τον καλύτερο τρόπο.

Και πάμε τώρα στο …αγγλόφωνο «Pada» που ήρθε να αντικαταστήσει το γερασμένο των 35 χρόνων!

Ο Γιάννης Ραχωβίτσας υποτίθεται πως δεν έχει ανάγκη καμία ΜΚΟ για να γίνει γνωστός. Τα ΜΜΕ από την αρχή της καριέρας του στη δίωξη ναρκωτικών, του πρόσφεραν την δημοσιότητα απλόχερα κάνοντας τον έναν από τους πλέον γνωστούς αξιωματικούς της Αστυνομίας, αν όχι τον πλέον προβεβλημένο. Στην αποστρατεία του προσελήφθη παράλληλα από την Αμερικανική δίωξη ναρκωτικών, την DEA, και ως υπεύθυνος ασφαλείας της Τράπεζας της Ελλάδος, με ένα απλό χτύπημα στις πόρτες! Όμως ο χρόνος δεν ξέρει από φίρμες και δημοσιότητες και σιγά σιγά, και οι θέσεις αίγλης χάθηκαν και ο «θρύλος» άρχισε να ξεχνιέται.

Εδώ λοιπόν είναι το σημείο που ξεκινούν οι συζητήσεις και οι προβληματισμοί που διατυπώνουν οι πρώην συνάδελφοί του, γνωρίζοντας πολύ καλά πως ο «βλάχος» δεν κάνει καμία κίνηση χωρίς τελικό στόχο!

Γιατί ο «Ράμπο» να στήσει μια τέτοια ΜΚΟ 11 ολόκληρα χρόνια μετά την αποστρατεία του; Που αποσκοπεί; «Σε κοινοτικά προγράμματα και επιδοτήσεις όπως κάνουν οι περισσότεροι που ασχολούνται με ανάλογες οργανώσεις, ή κάτι άλλο ακόμη πιο σοβαρό που χρειάζεται συνεχή δημοσιότητα», λένε στις μεταξύ τους συζητήσεις.

Και όταν εμείς ρωτήσαμε την γνώμη των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. που μας μετάφεραν όλο αυτό το θέμα μας απάντησαν δείχνοντας προς τις επερχόμενες Εθνικές Εκλογές. «Ο μουστάκιας θέλει να μπει στην Βουλή», απάντησαν!

Του Θάνου Σωτήρη