Υπερυπουργός ασφάλειας ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Του Θάνου Σωτήρη

Και είναι επίσημο. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο «Iron Mike» της δημόσιας τάξης, επιστρέφει για τέταρτη φορά στο γραφείο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, στον 7ο όροφο του Μεγάρου της Κατεχάκη. Το 1999 ήταν η πρώτη του φορά. Πέρασαν είκοσι ολόκληρα χρόνια από τότε.

Ήδη περιγράψαμε σε προηγούμενο δημοσίευμα μας, με τίτλο «Επιστρέφει στην Κατεχάκη ο Iron Mike ;», όλα όσα προηγήθηκαν, το παρασκήνιο, τις πληροφορίες για τις επαφές και τις συνεννοήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν τις εκλογές, ακόμη και για τον «φάκελο Εξάρχεια» που πηγές μας ανέφεραν, ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει ήδη παραδώσει, στον νέο Πρωθυπουργό της Χώρας. Αναφερθήκαμε όμως και στις έντονες αντιδράσεις που ξέσπασαν με το άκουσμα αυτής τη πληροφορίας προεκλογικά, τόσο από κομματικά στελέχη της Πειραιώς, όσο και από απόστρατους και εν ενεργεία αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας, και τους φόβους που εκφράζουν για την επιστροφή Χρυσοχοΐδη στην Κατεχάκη.

Και καταλήγαμε: «…ένας πολιτικός με εμπειρία πέντε ετών και επτά μηνών συνολικής θητείας στην «ηλεκτρική καρέκλα» της Κατεχάκη, μάλλον θα έχει αναλύσει το παρελθόν του και θα έχει διδαχθεί, και από τις επιτυχίες του, αλλά και από τις λανθασμένες επιλογές του».

Τώρα όμως έχουμε μπει στην επόμενη μέρα. Ο νέος (παλιός) Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει με fast track διαδικασίες, όχι μόνο τον γνώριμο σε αυτόν οργανισμό της Ελληνικής Αστυνομίας, και μάλιστα γνώριμο με τα δεδομένα του 2012.

Αναλαμβάνει όλες τις «καυτές πατάτες» οι οποίες βρίσκονται στην κορυφή της προγραμματικής ατζέντας Μητσοτάκη. Της ατζέντας αυτής που έκανε τους πολίτες να του δώσουν την διακυβέρνηση της χώρας με ισχυρή αυτοδυναμία.

Έχουμε και λέμε: εγκληματικότητα, Εξάρχεια με όλες τους τις παραμέτρους, μεταναστευτικό και διαχείριση των μεταναστών και προσφύγων που ζουν στην χώρα αλλά των συνεχιζόμενων ροών εξ ανατολών, και τέλος τις φυλακές και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, σύμφωνα με την εξαγγελία του Πρωθυπουργού. Αλλά θα αναλάβει, πιθανότατα, και τον επιχειρησιακό βραχίονα του Λιμενικού Σώματος. Μιλάμε δηλαδή για ένα Υπερυπουργείο που θα διαχειριστεί τα μεγαλύτερα εσωτερικά προβλήματα της χώρας.

Ως συνεργάτη του Υφυπουργό στα θέματα δημόσιας τάξης, επέλεξε τον πρώην Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρη Οικονόμου. Υφυπουργός σε θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής ορίστηκε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Δεν γνωρίζουμε ακόμη ποιους θα επιλέξει για άμεσους συνεργάτες του, στο υπηρεσιακό επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την λαίλαπα εξαιρετικά πολύπλοκων προβλημάτων.

Αυτό που γνωρίζουμε όμως, είναι το πως λειτούργησε το 2012 σε ανάλογα, και όχι τέτοιας έκτασης και έντασης προβλήματα, και που κατέληξε η όλη κατάσταση.

Περιμένουμε να δούμε κατά πόσο σοφότερος επιστρέφει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και κατά πόσο θα μας θυμίσει τον Υπουργό του 1999 ή του 2010…