Υπόθεση βρέφους Ζωγράφου: Τι αναφέρει η ιατροδικαστική έκθεση

«Μικρές στικτικές εκδορές του πρωκτού και είσοδος αμβλέος οργάνου. Δεν υπήρχαν σωματικές κακώσεις». Αυτό είναι το συμπέρασμα των ιατροδικαστών, που αναφέρεται στην έκθεση εξέτασης του 11 μηνών βρέφους στου Ζωγράφου, η οποία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Αθηνών.

Δεν υπάρχει, δηλαδή, σεξουαλική κακοποίηση, αλλά κακοποίηση από την κακή χρήση του ειδικού αντικειμένου που χρησιμοποιούσαν για να χορηγήσουν την αγωγή στο βρέφος. λόγω της ασθένειας από την οποία έπασχε.

Όπως έγραψε από χθες το astinomiko.gr, το 11 μηνών κοριτσάκι υποβαλλόταν σε συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή που η εφαρμογή της κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες εκδήλωσης της νόσου θα μπορούσε να επιφέρει τραυματισμούς στην έδρα.

Το βρέφος γεννήθηκε με μικροκεφαλία, μια εξαιρετικά σπάνια νευρολογική ασθένεια, ένα από τα συμπτώματα της οποία είναι οι έντονοι σπασμοί ολόκληρου του σώματος. Την στιγμή τη κρίσης σπασμών, πρέπει να χρησιμοποιείται άμεσα  συγκεκριμένο φάρμακο, το οποίο χορηγείται με ειδική συσκευή – σύριγγα υποκλυσμού στο ορθό.

Τις τελευταίες 20 ημέρες πριν από το θάνατο του, το βρέφος υπέφερε καθημερινά από κρίσεις έντονων σπασμών και, σύμφωνα με τις καταθέσεις και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αξιωματικοί του Ανηλίκων, υποβάλλονταν στην συγκεκριμένης εφαρμογής χορήγηση του φαρμάκου μέχρι και πέντε φορές την ημέρα.

Δηλαδή ενώ ήταν σε κρίση σπασμών, οι γονείς του και όχι εξειδικευμένο προσωπικό, προσπαθούσαν να ου χορηγήσουν το φάρμακο με την συσκευή – σύριγγα υποκλυσμού.

«Όλη αυτή η επίπονη και οδυνηρή διαδικασία πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει τους τραυματισμούς που διαπίστωσε ο ιατροδικαστής. Εν πάση περίπτωση πρέπει να αξιολογήσουμε ψύχραιμα όλα αυτά τα στοιχεία και να ερευνήσουμε την κάθε πιθανότητα πριν διαβιβάσουμε τον φάκελο στον αρμόδιο Εισαγγελέα Ανηλίκων», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά αξιωματικός που είχε γνώση των ερευνών στο astinomiko.gr.

Οι αξιωματικοί του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων χειρίστηκαν με ιδιαίτερη προσοχή την υπόθεση. Και αξίζει να επισημανθεί πως για τον χειρισμό της ευαίσθητης αυτής υπόθεσης, οι αξιωματικοί του τμήματος δέχθηκαν συγχαρητήρια από την Εισαγγελία Αθηνών. Οι γονείς του βρέφους και το φιλικό τους ζευγάρι από τη Συρία, δέχτηκαν να παραμείνουν στη ΓΑΔΑ για να διευκολύνουν την έρευνα και τελικά να αποδεσμευθούν σήμερα το μεσημέρι και να επιστρέψουν στο σπίτι τους αφού η υπόθεση έκλεισε.