“Φόρτος” εξηνταέξι χιλιάδων καταστημάτων για την ΕΛΑΣ – Έλεγχοι για τις οδηγίες λειτουργίας

Ένα επιπλέον φορτίο ελέγχων επωμίζεται από σήμερα η Ελληνική Αστυνομία με το άνοιγμα εξηνταέξι χιλιάδων καταστημάτων λιανικού εμπορίου σε ολόκληρη την χώρα.

Για την λειτουργία τους έχουν τεθεί αυστηρότατοι όροι τόσο στα μέτρα προφύλαξης ιδιοκτητών, υπαλλήλων και πελατών, αλλά και στον αριθμό των ατόμων που θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στα καταστήματα, ανάλογα με το εμβαδόν τους. Στελέχη του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρουν ότι, τουλάχιστον στην πρώτη φάση, θα υπάρξει μεγάλος αριθμός ελέγχων και με πρωτοβουλία των κατά τόπο Αστυνομικών Διευθύνσεων έτσι ώστε να μην “χαλαρώσουν” τα μέτρα αυτά, αλλά και λόγω καταγγελιών που αναμένονται και από πολίτες που θα διαπιστώνουν παραβάσεις, αλλά και για λόγους εμπορικού ανταγωνισμού!

Τα καταστήματα που ανοίγουν από σήμερα έχουν τις εξής υποχρεώσεις:

Ως προς τις αποστάσεις εντός του καταστήματος, προβλέπεται:

· Έως 20τμ: 4 άτομα
· Από 20-100 τμ: 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10τμ
· Άνω των 100τμ: 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15τμ
· Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων.
· Στα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών, η λειτουργία τους γίνεται μόνο με την αναλογία τήρησης των αποστάσεων για καθήμενους πελάτες.
· Σε όλα τα καταστήματα ανεξαιρέτως συστήνεται να αποφεύγονται τα ασανσέρ.

Ως προς τα ωράρια λειτουργίας:

· Η έναρξη λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων ορίζεται στις 10πμ.

· Εξαίρεση αποτελούν τα καταστήματα πώλησης χρωμάτων και λοιπών βιομηχανικών ειδών που επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 7:00 πμ.

· Στις σχολές οδηγών η προσέλευση των πελατών γίνεται μόνο με ραντεβού και είναι υποχρεωτική η τήρηση βιβλίου με τα ραντεβού της ημέρας.

Ως προς τη χρήση μάσκας εντός των καταστημάτων:

· Υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες στα εμπορικά καταστήματα, τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών.

· Υποχρεωτική εξακολουθεί να είναι η χρήση μάσκας και γαντιών στα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα κέντρα αισθητικής για τους εργαζόμενους.

· Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας και για τον εκπαιδευτή για τον εκπαιδευόμενο στις σχολές οδηγών.