Χάθηκε πρόγραμμα ελέγχου της COVID-19 για την Μύκονο – Ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού

Σοβαρότατες καταγγελίες για πρόγραμμα «επιδημιολογικής επιτήρησης της COVID-19» που είχε αναλάβει το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, δημοσιοποίησε το ίδρυμα Florios Mykonos Foundation, το οποίο είχε αναλάβει και την χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος, που υπογράφει ο πρόεδρος του Φλώριος Ασημομύτης,  η Δημοτική Αρχή του κοσμοπολίτικου νησιού καθυστέρησε τις διαδικασίες με αποτέλεσμα το πρόγραμμα αυτό να μη είναι δυνατό να ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Η ανακοίνωση του Ιδρύματος:

«Επειδή με ρωτούν πολλοί φίλοι τι γίνεται με την πρωτοβουλία μου, για τη συνεργασία του Ιδρύματός μου Florios Mykonos Foundation με την Ιατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών, με σκοπό τη χρηματοδότηση και στήριξη του εγχειρήματος της «Επιδημιολογικής Επιτήρησης για COVID-19 στη Μύκονο», επανέρχομαι για να αποκαταστήσω την αλήθεια και να δώσω απαντήσεις απαραίτητες σε όσους εσκεμμένα παραπληροφορήθηκαν , με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις χωρίς υπόβαθρο.

1) Στο παρόν κοινοποιείται η απάντηση που λάβαμε από το Υπουργείο Τουρισμού και αναφέρεται στην αποδοχή του Υπουργείου να λάβει υπό την Αιγίδα του το όλο εγχείρημα.

2) Ήρθαμε σε συνεννόηση με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και τον Πρύτανη κ. Δημόπουλο και την καθηγήτρια κυρία Λινού, οι οποίοι αφού μας συνεχάρησαν, πρότειναν τις διαδικασίες που επιβάλλονται για την υλοποίηση του προγράμματος σε συνεργασία με τους αρμόδιους καθηγητές.

Από την πρώτη στιγμή, το ίδρυμα μας κινήθηκε θεσμικά και με σοβαρότητα για ένα θέμα που θα ωφελούσε το νησί μας.

Να πούμε τι ακριβώς είναι αυτή η «Επιτήρηση».

Λαμβάνοντας υπόψη την απογραφή του 2011 όπου στις 9.000 περίπου των κατοίκων της Μυκόνου, υπήρχαν 3.100+ νοικοκυριά, αποφασίστηκε ότι ένα επαρκές ενδεικτικό δείγμα 3.000 κατοίκων θα μπορούσε να δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα για την διεξαγωγή των μελετών. Ένας λοιπόν από κάθε νοικοκυριό, επιχείρηση, γραφείο είναι αρκετός για να γίνει δειγματοληψία και να έχουν τη βάση για την όποια μετέπειτα ιχνηλάτηση θεωρηθεί απαραίτητη, σε μία εκ νέου εμφάνιση συμπτώματος κορωνοϊού. Έτσι, πέραν της πιστοποίησης ότι έχει ελεγχθεί το ποσοστό του πληθυσμού που θα δώσει τη βάση δεδομένων για μία γρήγορη, άμεση και αποτελεσματική ιχνηλάτηση, θα είχαμε και την ευκαιρία να αναδειχτούμε στον παγκόσμιο χάρτη ως ένας ασφαλής προορισμός.

Δεν επρόκειτο λοιπόν για πείραμα, επρόκειτο για ευκαιρία που η δημοτική αρχή κινούμενη από εμπάθεια και σκοπιμότητα, θέλησε να ναρκοθετήσει την προσπάθεια με γνώμονα τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.

Σπίλωσαν ονόματα και ιδιότητες και αφαίρεσαν από ένα νησί που δε διαθέτει καν νοσοκομείο, την ευκαιρία να κερδίσει την εμπιστοσύνη των τουριστών και να γίνει η επιλογή τους.

Η ουσία όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, ήταν να έχουμε ολοκληρώσει την επιτήρηση του πληθυσμού πριν να ανοίξουν οι επιχειρήσεις και έρθουν περαιτέρω άνθρωποι στο νησί, οπότε σε κάθε νέα άφιξη θα μπορούσαμε να έχουμε την πιστοποίηση υγείας του επισκέπτη, η οποία σε συνδυασμό με την επιτήρηση του μόνιμου πληθυσμού θα μας έδινε το δικαίωμα να μιλάμε για ασφαλή προορισμό.

Η καθυστέρηση που κατάφερε να προκαλέσει η Δημοτική Αρχή κατέστησε πλέον το εγχείρημα άκυρο και επί αυτού εξετάζουμε το πώς θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε κάτι παρόμοιο, εξασφαλίζοντας μία καλύτερη σεζόν.»