Στο εδώλιο κάθισε σήμερα Παρασκευή (30/5) η «μαφία του λουκουμά», μιας ομάδας 12 ατόμων που κατηγορούνται ότι είχαν στήσει ολόκληρο δίκτυο εκβιασμών και επιβολής στον χώρο της υπαίθριας πώλησης λουκουμάδων σε πολυσύχναστες παραλίες της Σιθωνίας, στη Χαλκιδική.
Στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης , έγινε η ανάγνωση του κατηγορητηρίου, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να εξεταστούν μάρτυρες και να παρουσιαστούν τα στοιχεία της πολύκροτης υπόθεσης.
Το χρονικό
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η δράση της ομάδας ξεκίνησε τον Μάιο του 2021 και κράτησε όλο το καλοκαίρι, μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να απειλούσαν και να εκφόβιζαν ιδιοκτήτες παραλιακών καταστημάτων, εργαζόμενους σε εταιρείες φύλαξης και πλανόδιους πωλητές, απαιτώντας να έχουν τον πλήρη έλεγχο των σημείων πώλησης. Μάλιστα, σε τουλάχιστον μία περίπτωση, πλανόδιος πωλητής που δεν δέχτηκε να «συνεργαστεί» ξυλοκοπήθηκε άγρια και δέχτηκε πυροβολισμούς στην περιοχή της Νικήτης.
Σύμφωνα με το thesstoday.gr, η δικογραφία που σχηματίστηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Πολυγύρου περιγράφει τη λειτουργία της ομάδας με όρους που παραπέμπουν σε οργανωμένο έγκλημα. Οι 12 συλληφθέντες κατηγορούνται – κατά περίπτωση – για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση για την τέλεση κακουργημάτων, στρατολόγηση άλλων με επιβολή και κατάχρηση εξουσίας, εκβίαση όπου ο υπαίτιος μεταχειρίστηκε βία και απειλές ενωμένες με κίνδυνο σώματος ή ζωής και απειλή βλάβης επιχείρησης, κατ’ επάγγελμα, ηθική αυτουργία σε εκβίαση, προμήθεια περιστρόφων, χειροβομβίδων, εκρηκτικών υλών, παράνομη βία κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένη και σε απόπειρα, παράνομη κατακράτηση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, επικίνδυνη σωματική βλάβη, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
Η υπόθεση έχει και μία ξεχωριστή πτυχή, καθώς ο ανήλικος –τότε– γιος του φερόμενου αρχηγού της συμμορίας παραπέμφθηκε να δικαστεί από το αρμόδιο Δικαστήριο Ανηλίκων.