“Ψηλά το κεφάλι , η ζωή συνεχίζεται” – Επενδύοντας στον φόβο.

Της Ντεμίνας Μασούλα*

«Στις 19 Ιουλίου, 14.13, σημειώθηκε σεισμός 5.1R με επίκεντρο στην Αττική.

Δεν υπήρξαν θύματα, μόνον περιορισμένες υλικές ζημιές.

Κινητοποιήθηκε άμεσα ο Κρατικός μηχανισμός, ο οποίος και παραμένει σε επιφυλακή σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία, εξειδικευμένους επιστημονικούς φορείς, τις υπηρεσίες των Δήμων και της Περιφέρειας.

Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φυσικού φαινομένου, είμαστε σε ετοιμότητα, παραμένουμε στη διάθεση κάθε Πολίτη, και από αύριο θα ξεκινήσει η καταγραφή, εκτίμηση και αποκατάσταση των ζημιών.

Παρά τις δυσάρεστες μνήμες που ξυπνά ο σεισμός, με ψυχραιμία και υπευθυνότητα αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο. Ψυχραιμία και υπευθυνότητα που επιδεικνύουν επίσης οι κάτοικοι της Αττικής και των όμορων νομών για την αναστάτωση που προκάλεσε στην καθημερινότητά τους. Σε αυτό το πλαίσιο, και για θέματα που χρήζουν Κρατικής μέριμνας, μπορείτε να απευθύνεστε στις αρμόδιες υπηρεσίας, στο ΕΚΑΒ (166), την ΕΛΑΣ (100), την Πυροσβεστική (199), την Υπηρεσία Εξυπηρέτησης του Πολίτη (195 ή 1502).»

Σε μια ευρωπαϊκή χώρα, η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη θα ήταν κάπως έτσι, μεστή, συγκροτημένη, μετρημένη, ανάλογη του συμβάντος και των επιπτώσεών του. Και, καθότι στην καρδιά του Καλοκαιριού, μεταφρασμένη σε διάφορες γλώσσες για να ενημερωθούν οι τουρίστες και οι οικείοι τους. Διότι ένας σεισμός 5.1R χωρίς θύματα και με περιορισμένες υλικές ζημιές, πρέπει να αντιμετωπίζεται επιχειρησιακά και επικοινωνιακά στις πραγματικές του διαστάσεις, σαν ένα φυσικό φαινόμενο μεσαίας έντασης.

Σε μία ευρωπαϊκή χώρα, ο Υπουργός θα ήταν λακωνικός, συγκεκριμένος, καθησυχαστικός. Θα θυμόταν ότι προϊστατο του ίδιου υπουργείου το 1999, όταν σημειώθηκε σεισμός 5.9R με 143 νεκρούς και θα συνέκρινε τα συμβάντα και τις επιπτώσεις τους πριν τοποθετηθεί δημόσια: δεν θα έγραφε ανακοινωθέν παρόμοιο του τελευταίου ανακοινωθέντος του ραδιοφωνικού σταθμού της χώρας πριν καταλάβουν την Αθήνα οι Ναζί. Δε θα σημείωνε εμφατικά ότι κάνει τη δουλειά του κατ’εντολήν του πρωθυπουργού· θα εργαζόταν. Δε θα κόμπαζε ότι θα μείνει άυπνος· θα είχε οργανώσει ομάδες εργασίας, θα τηρούσαν πρωτόκολλα και διαδικασίες, θα επιτελούσαν το καθήκον στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και των επιμέρους πραγματικών αναγκών.

Δεν θα απαντούσε στους ανθρώπους που επέλεξαν να μην κοιμηθούν στο σπίτι τους με αστυνομικές περιπολίες· θα προσέφερε χώρους φιλοξενίας. Κι «όπου υπάρχει πρόβλημα με παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα ευπαθών ομάδων», θα πρότεινε συγκεκριμένη λύση, δε θα έδινε γενικώς προτεραιότητα λες και βρίσκονται στην ουρά της τράπεζας. Ούτε θα τους έλεγε σαν νηπιαγωγός «αν έχετε πρόβλημα να μας το λέτε». Θα ήταν αποτελεσματικός.

Σε μία ευρωπαϊκή χώρα με φιλόδοξη Κυβέρνηση 2 εβδομάδων, ο Πολίτης αδιαφορεί εάν θα φύγετε ή θα κοιμηθείτε «πριν περάσει κάθε κίνδυνος». Διότι ο Πολίτης ξέρει ότι τα φυσικά φαινόμενα και τους συνεπαγόμενους κινδύνους ούτε τους ορίζετε ούτε τους γνωρίζετε εκ των προτέρων.

Όταν ζητάτε από τους Πολίτες να κρατήσουν «ψηλά το κεφάλι (διότι) η ζωή συνεχίζεται», όταν αντιμετωπίζετε επικοινωνιακά ένα σεισμό 5.1R σαν να μας κήρυξαν πόλεμο, επενδύοντας στον φόβο και τον πανικό για πολιτικούς λόγους, αποδεικνύετε ότι δεν έχετε επαφή με την πραγματικότητα και συναίσθηση της αποστολής σας. Δημιουργείτε σοβαρά ερωτηματικά ως προς την οργανωτική κι επιχειρησιακή σας ικανότητα λειτουργώντας χωρίς μέτρο, με υπερβολή. Και καθιστάτε την απορία εάν όντως μπορείτε να προστατεύσετε τους Πολίτες στην περίπτωση που επέλθει πραγματικός κίνδυνος και σοβαρή κρίση, σε βεβαιότητα ότι είναι μάλλον αδύνατον.

Σε μία ευρωπαϊκή χώρα, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα επέλεγε τη σοβαρότητα, το μέτρο, τον επαγγελματισμό στην επικοινωνιακή διαχείριση ενός σεισμού. Και σίγουρα δεν θα χρησιμοποιούσε γραμματοσειρά comic sans. Αρκεί.

*Ντεμίνα Μασούλα, PhD

Σύμβουλος Στρατηγικής Επικοινωνίας