2011: Εν ψυχρώ δολοφονία στο Γκάζι

*Του Νίκου Τσέφλιου

Κάτι περισσότερο από τρεις μήνες μετά την επιχείρηση εναντίον των κυκλωμάτων της νύχτας, που απέφερε 31 συλλήψεις μέσα από μια δικογραφία που περιείχε, ούτε λίγο ούτε πολύ, 217 ονόματα, οι «νονοί» της νύχτας θύμισαν και πάλι τη Λερναία Ύδρα. Οι ανακατατάξεις δημιούργησαν τη νέα γενιά εκτελεστών, που δεν δίσταζε να βγάλει τα όπλα όταν θίγονταν συμφέροντα. Αυτή τη φορά στη λίστα των «προγραφών» βρέθηκε το όνομα του 45χρονου σεσημασμένου για εκβιασμούς Βασίλη Σακκά. Τον Ιούλιο του 1999 του έστειλαν το πρώτο «μήνυμα», με σφαίρες στα πόδια, την ώρα που περπατούσε σε ένα δρόμο της Κηφισιάς. Πέντε χρόνια αργότερα, το Νοέμβριο του 2004, συνελήφθη γιατί απαιτούσε «χαράτσι» από τον παλαίμαχο μπασκετμπολίστα Ντίνο Αγγελίδη, ο οποίος διατηρούσε μεζεδοπωλείο στα Άνω Πατήσια. Όμως δεν λογοδότησε ποτέ στη δικαιοσύνη για την υπόθεση αυτή, που έπαιρνε τη μία αναβολή μετά την άλλη, αφού την 1η Ιουλίου 2011, τον εκτέλεσαν στο Γκάζι, λίγα μέτρα από την είσοδο ενός μπαρ, στην υποδοχή του οποίου εργαζόταν. Ο άγνωστος δολοφόνος σκότωσε με το ίδιο όπλο και τον 35χρονο παρκαδόρο Γιώργο Πανίκογλου, ο οποίος θεωρήθηκε ως «παράπλευρη απώλεια», καθώς δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις αρχές και πιθανότατα βρέθηκε τη λάθος στιγμή σε λάθος σημείο.

Η Ασφάλεια ήξερε τον Βασίλη Σακκά, τον «Σουηδό», όπως τον αποκαλούσαν στα στέκια της νύχτας, ως συνεργάτη δύο «νονών», μετά τις δολοφονίες των οποίων έφυγε για τη Σουηδία, όπου συνελήφθη για ληστεία. Επέστρεψε στην Αθήνα και έπιασε δουλειά στην «πόρτα» γνωστού μπαρ στο Γκάζι, αλλά δεν κατάφερε να ξεφύγει από τη μοίρα του. Τα περισσότερα νυχτερινά καταστήματα είχαν πλέον κλείσει και η κίνηση ήταν αραιή, όταν λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα, συζητούσε στη γωνία Περσεφόνης και Τριπτολέμου με τον 35χρονο ιδιοκτήτη του κοντινού υπαίθριου πάρκινγκ. Ξαφνικά τους πλησίασε από πίσω ένας μικροκαμωμένος άνδρας, που φορούσε καπέλο και χωρίς να πει λέξη, άδειασε πάνω τους το 9άρι πιστόλι του. Όταν ο «Σουηδός» έπεσε στο πλακόστρωτο, του έδωσε και την χαριστική βολή και απομακρύνθηκε ψύχραιμος με τα πόδια. Παρά την κινητοποίηση της Αμέσου Δράσεως, κατάφερε να ξεγλιστρήσει από το Γκάζι. Ο Γιώργος Πανίκογλου παρελήφθη από τους τραυματιοφορείς του ΕΚΑΒ, αλλά άφησε και αυτός την τελευταία του πνοή στο ασθενοφόρο. Οι κάμερες κατέγραψαν τη σκηνή του εγκλήματος, αλλά οι αστυνομικοί που ανέλαβαν την υπόθεση δεν κατάφεραν να φτάσουν στα ίχνη του επαγγελματία εκτελεστή.

Οι πληροφορίες των αστυνομικών έλεγαν ότι μια νέα ομάδα εκβιαστών «γεννήθηκε» στα «απόνερα» που άφησε πίσω της η μεγάλη επιχείρηση του Μαρτίου του 2011, με τα 217 εντάλματα. Άτομα που έπαιζαν «περιφερειακό» ρόλο σε αυτές τις ομάδες  αποφάσισαν να διεκδικήσουν το μερίδιο που τους αναλογούσε από την «πίτα» της νύχτας και μπήκαν δυναμικά στο «παιχνίδι» της αναδιανομής του κεφαλικού φόρου που επιβάλλουν τα όπλα… Ο «Σουηδός» ήταν από τα «παλιά» ονόματα, αλλά σε μια ηλικία προς «απόσυρση», σύμφωνα με τους άγραφους νόμους της νύχτας…

Τον Ιανουάριο του 2014 συνελήφθη μετά από πολυήμερη παρακολούθηση στα Τίρανα ο 28χρονος Αλβανός Τζούλιαν Σινάνι, λίγο πριν σκοτώσει έναν συμπατριώτη του επιχειρηματία. Στην κατοχή του βρέθηκαν όπλα, εκρηκτικές ύλες, βιβλιάρια καταθέσεων και ελληνικά ταξιδιωτικά έγγραφα. Σύμφωνα με την Αλβανική Αστυνομία, λίγες ώρες μετά την σύλληψή του ομολόγησε ότι είχε διαπράξει τη διπλή δολοφονία στο Γκάζι, με αμοιβή 50.000 ευρώ. Και πρόσθεσε ότι «με εντολή πολιτικού κόμματος» συμμετείχε στη βομβιστική επίθεση στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, το Μάιο του 2010, την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει η οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Ο Σινάνι ζούσε από τα τέλη της δεκαετίας του ‘90 με την οικογένειά του στο ισόγειο εργατικής πολυκατοικίας, στην οδό Φλέμιγκ, στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη και φερόταν να είχε επαφές με ποινικούς. Όμως οι Έλληνες αστυνομικοί έκαναν λόγο για έναν φαντασιόπληκτο τύπο, που για άγνωστους λόγους προχώρησε σε αυτή την ομολογία. Περισσότερο έδωσαν βάση στην έρευνα για τυχόν εμπλοκή του στην «κινηματογραφική» απόδραση από τις φυλακές Τρικάλων, το Μάρτιο του 2013, καθώς πολλοί από τους Αλβανούς φυγάδες κατάγονταν από την ίδια περιοχή, παρά στη διπλή δολοφονία στο Γκάζι, η οποία παρέμεινε ανεξιχνίαστη.

ΑπάντησηΠροώθηση