10 χρόνια πορείες για την επέτειο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 δολοφονήθηκε στα Εξάρχεια από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος. Έκτοτε και κάθε χρόνο, η μνήμη του αδικοχαμένου μαθητή τιμάται με πορείες την ημέρα της δολοφονίας του, οι οποίες συνήθως εξελίσσονται σε έκτροπα…

06/12/09 ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ – ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΙΣΤΗ ΟΜΑΔΑΣ ΔΕΛΤΑ

Μετά από αίτημα των πρυτανικών αρχών οι δυνάμεις της αστυνομίας, στάθηκαν πάνω στο πεζοδρόμιο των Προπυλαίων για να αποτρέψουν επεισόδια αλλά χωρίς να παραβιάζουν το Πανεπιστημιακό άσυλο. Κατά την διάρκεια της πορείας όμως μια μοτοσικλέτα της ομάδας ΔΕΛΤΑ στο Σύνταγμα έπεσε πάνω στην Αγγελική Κουτσουμπού, και σύμφωνα με καταγγελίες, στη συνέχεια την χτύπησε. Η 55χρονη, μέλος του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος (ΕΕΚ) και αγωνίστρια επί χούντας, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου την επισκέφτηκε ο αστυνομικός για να της ζητήσει συγγνώμη. Η γυναίκα όμως δεν την δέχτηκε. Έγιναν επεισόδια στα Προπύλαια, στο Πολυτεχνείο και στην Νομική σχολή από όπου συνελήφθησαν 26 άτομα και τραυματίστηκαν 26 αστυνομικοί.

06/12/10 

Πετροπόλεμος, βόμβες μολότοφ, σπασμένες βιτρίνες καταστημάτων αλλά και δακρυγόνα, ήταν τα χαρακτηριστικά των επεισοδίων, που είχαν ως αποτέλεσμα το κέντρο της πόλης να θυμίζει «πεδίο μάχης» στην δεύτερη πορεία που έγινε στην μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Κουκουλοφόροι χτύπησαν έναν περαστικό που νόμιζαν ότι ήταν αστυνομικός με πολιτικά ρούχα στη συμβολή των οδών Ιπποκράτους και Ακαδημίας και μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. Συνολικά η αστυνομία έκανε 45 συλλήψεις

06/12/12  

Εκτεταμένη ήταν η χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις στην πλατεία Εξαρχείων και στην γύρω περιοχή. Νεαροί κατέστρεψαν τις λαμαρίνες στο υπό ανακαίνιση κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού στη οδό Σπυρίδωνος Τρικούπη ενώ την εμφάνιση του για πρώτη φορά στα στενά των Εξαρχείων έκανε το υδροβόλο όχημα της ΕΛ.ΑΣ. «Αίας».

06/12/13 ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ – ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Δεκάδες νεαροί εγκλωβίστηκαν από αστυνομικούς στα σκαλιά της Πρυτανείας κατά την διάρκεια της πρωινής πορείας που συμμετείχαν μαθητές και φοιτητές. Φεύγοντας άφησαν πίσω τους 4 μολότοφ, 20 αντιασφυξιογόνες μάσκες, 50 κοντάρια, δυο πυροσβεστήρες, κράνη, γάντια, κουκούλες, σκούφους και ένα αξεσουάρ μοτοσικλετιστή για τον θώρακα. Συνελήφθησαν δέκα άτομα για επιθέσεις κατά αστυνομικών. Εντύπωση είχε προκαλέσει η αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Διαμαντόπουλο, που ζητούσε από τους αστυνομικούς να μην πάρουν τα… κοντάρια και τις σημαίες.

06/12/14 ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΡΩΜΑΝΟΥ – ΠΕΤΟΥΣΑΝ ΜΟΛΟΤΩΦ ΚΑΙ ΨΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ – ΑΥΡΕΣ Η ΕΛ.ΑΣ

Περισσότερα από 15 χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στην πορεία μνήμης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο καθώς ήταν σε εξέλιξη η απεργία πείνας του φίλου του Νίκου Ρωμανού ο οποίος ζητούσε να μπορεί να παρακολουθεί τα μαθήματα στο ΤΕΙ που είχε περάσει. Ωστόσο επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τη Βουλή και η αστυνομία «έσπρωξε» τους διαδηλωτές προς τα Εξάρχεια. Είχε φροντίσει όμως να αποκλείσει το Πολυτεχνείο που ήταν ήδη υπό κατάληψη. Στις οδούς Σολωμού και Στουρνάρη στήθηκαν οδοφράγματα ενώ οι ταραξίες ανέβηκαν σε πολυκατοικίες και πετούσαν καρέκλες, μολότοφ ακόμα και ένα επαγγελματικό ψυγείο. Επίσης, έσπασαν τοίχους από τις ταράτσες για να πετάνε τούβλα στις διμοιρίες. Είχαν ρίξει λάδια σε διάφορους δρόμους ώστε να γλιστρήσουν οι μοτοσικλέτες της ΔΕΛΤΑ και η αστυνομία χρησιμοποίησε τον «Αίαντα» για να σβήνει τις φωτιές. Δόθηκαν βίντεο από το ελικόπτερο της αστυνομίας που έδειχνε τις κινήσεις των ταραξιών.

06/12/15 

Περίπου 3 χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στην πορεία μνήμης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στο κέντρο της Αθήνας. Στην οδό Πανεπιστημίου ξεκίνησε η ένταση και περίπου 200 άτομα κατέληξαν στην πλατεία Εξαρχείων, ανάμεσα τους και ανήλικα παιδιά. Τις προηγούμενες μέρες ο Νίκος Ρωμανός είχε αναρτήσει δυο κείμενα στο διαδίκτυο και καλούσε για έναν «Μαύρο Δεκέμβρη». Ανήμερα της επετείου, στο Λόφο του Στρέφη βρέθηκαν 112 έτοιμες μολότοφ, δεκάδες άδεια μπουκάλια, τρία μπιτόνια με βενζίνη, μάσκες και κροτίδες. Κατά την διάρκεια των επεισοδίων συνελήφθησαν 13 άτομα, 6 από αυτά ανήλικοι ενώ τραυματίστηκαν και 4 αστυνομικοί. Ο πιο μικρός «ταραξίας» ήταν μόλις… 13 ετών. Μετά την πορεία διατάχτηκε Προκαταρκτική Διοικητική έρευνα για τρεις περιπτώσεις «αστυνομικής αυθαιρεσίας». Σε μια από αυτές εμφανίζονται αστυνομικοί να χτυπούν έναν νεαρό συλληφθέντα.

06/12/16 ΠΑΓΙΔΑ ΜΕ ΑΓΚΑΘΩΤΟ ΣΥΡΜΑ 

Περίπου 1500 άτομα συμμετείχαν στην πορεία μνήμης της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Κατά την διάρκεια της πορείας δεν σημειώθηκαν επεισόδια αλλά στην πλατεία Εξαρχείων είχαν στηθεί από νωρίς οδοφράγματα. Φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση αστυνομικών υπαλλήλων Αθηνών έδειχναν αγκαθωτά σύρματα που είχαν τοποθετηθεί στις οδούς Κωλέττη και Μπενάκη απειλώντας με σοβαρούς τραυματισμούς όποιον έπεφτε πάνω τους. Δυο μέρες πριν, στην οδό Νοταρά 12 στα Εξάρχεια, ένοικοι διπλανών σπιτιών ειδοποίησαν την Πυροσβεστική για πολύ έντονη μυρωδιά βενζίνης. Μόλις οι πυροσβέστες μπήκαν στο εγκαταλελειμμένο κτίριο εντόπισαν ένα τελάρο γεμάτο με βόμβες μολότοφ ενώ ερευνώντας το εσωτερικό του κτιρίου βρήκαν και μια βαλίτσα, που περιείχε και άλλες 150 «έτοιμες» βόμβες μολότοφ.

06/12/17 ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΦΟΔΟ ΣΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗ

Περίπου 1500 άτομα συμμετείχαν στην πορεία μνήμης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου χωρίς να προκληθεί καμία ένταση. Αντίθετα, εκατοντάδες άτομα είχαν στήσει οδοφράγματα στους δρόμους γύρω από την πλατεία Εξαρχείων. Έγιναν εκτεταμένα επεισόδια στους γύρω δρόμους με εκατοντάδες μολότοφ, συμβατικές και εκρηκτικές. Στα οδοφράγματα υπήρχαν συρματόσκοινα και αγκαθωτό σύρμα μέχρι και… έπιπλα. Λίγες μέρες πριν είχε γίνει έφοδος της αστυνομίας, σε μια από τις πιο ενεργές καταλήψεις, την GARE, και στη συνέχεια οι αντιεξουσιαστές την είχαν ανακαταλάβει. Η αστυνομία είχε αρχικά στάση αναμονής αλλά στη συνέχεια έγινε επιχείρηση με χρήση χημικών.

06/12/18 10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ…ΜΑΤ ΜΕ ΝΕΡΟ

Περίπου 1700 άτομα συμμετείχαν στην πορεία μνήμης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, δέκα χρόνια μετά την δολοφονία του. Ωστόσο, εκατοντάδες αντιεξουσιαστές είχαν στήσει οδοφράγματα και ένα… τείχος ύψους 2 μέτρων στην οδό Τοσίτσα με ότι αντικείμενα βρήκαν. Η αστυνομία όμως έκανε ένα επιχειρησιακό… ματ. Χρησιμοποίησε υδροφόρα οχήματα τα οποία έβαλε μπροστά στα οδοφράγματα, έριξε νερό με αποτέλεσμα να σβήσει τις φωτιές αλλά και να… βρέξει τους ταραξίες. Επίσης, από νωρίς το μεσημέρι είχαν πάρει απόφαση οι πρυτανικές αρχές να κλείσουν το Πολυτεχνείο.