Ο Ελβετός Ρομπέρ Γκινάρ ήταν ένθερμος φιλέλληνας και κατά τη διάρκεια της Κατοχής είχε προσφέρει άσυλο, με κίνδυνο της ζωής του, σε πολλούς Έλληνες, που είχαν δραπετεύσει από γερμανικά στρατόπεδα. Όταν ορίστηκε από την ελληνική ομοσπονδία ποδοσφαίρου ως διαιτητής της αναμέτρησης Ηρακλή – ΑΕΚ στο γήπεδο Χαριλάου, για το πρώτο πρωτάθλημα της Α’ εθνικής κατηγορίας την περίοδο 1959 -60, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα ερχόταν αντιμέτωπος με τόσο σοβαρά επεισόδια και με ποδοσφαιριστές που θα τον έβριζαν και θα τον γρονθοκοπούσαν για ένα πέναλτι!
«Κανονικά έπρεπε να αποβάλω τους μισούς ποδοσφαιριστές της κάθε ομάδας, αλλά δεν ήθελα να συνδυαστεί ο ερχομός μου στην Ελλάδα με απρόβλεπτες καταστάσεις», είπε μετά το τέλος του αγώνα, αλλά κάτι τέτοιο δεν περνούσε αποκλειστικά από το χέρι του, καθώς για το ρεζιλίκι φρόντισαν και οι ίδιοι οι παίκτες των δύο ομάδων!
Ο αγώνας για την 13η αγωνιστική, στις 13 Μαρτίου 1960, βρήκε την ΑΕΚ να προηγείται με σουτ του Άμπου στο 31ο λεπτό. Τα πνεύματα παρέμειναν ήρεμα ακόμη και μετά την αποβολή του Χασεκίδη για τους γηπεδούχους στο 69ο λεπτό. Όμως η «έκρηξη» ήρθε δέκα λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα, όταν οι παίκτες του Ηρακλή ζήτησαν πέναλτι σε ένα μαρκάρισμα μέσα στην περιοχή του Σεραφείδη και ο διαιτητής έδειξε το σημαιάκι του κόρνερ. Αμέσως έπεσαν πάνω του, ζητώντας να καταλογίσει την εσχάτη των ποινών, ενώ ταυτόχρονα έμπαινε στον αγωνιστικό χώρο όλος ο πάγκος του Ηρακλή, για να τους συγκρατήσει και να προλάβει τα χειρότερα!
Δεν ήθελε πολύ να μετατραπεί το γήπεδο σε ρινγκ. Μπήκαν και οι αστυνομικοί που είχαν διατεθεί για την τήρηση της τάξης και όλοι έγιναν ένα «κουβάρι». Ο προπονητής του Ηρακλή Πάνος Μάρκοβιτς είχε έρθει στα χέρια με τον Θύμιο Πολύζο της ΑΕΚ και προς βοήθειά του έσπευσε ο τερματοφύλακας Κώστας Καραπατής. Με μια δυνατή κλωτσιά έθεσε νοκ άουτ τον ποδοσφαιριστή του «δικεφάλου» της Αθήνας, ο οποίος μεταφέρθηκε με φορείο στο ιατρείο του γηπέδου Χαριλάου.
Λίγα μέτρα μακριά οι αστυνομικοί έσωζαν από τα χέρια μαινόμενων οπαδών τον Ελβετό διαιτητή, ο οποίος ήταν αιμόφυρτος!
Όπως διαπιστώθηκε, όλα ξεκίνησαν από μια παρεξήγηση, καθώς οι παίκτες του Ηρακλή νόμιζαν ότι ο διαιτητής είχε υποδείξει κόρνερ, ενώ εκείνος είχε σφυρίξει πέναλτι! Όταν ο αγώνας συνεχίστηκε με την επέμβαση των ψυχραιμότερων, το πέναλτι χτύπησε ο Ιωαννίδης, στέλνοντας την μπάλα άουτ. Ο αγώνας ολοκληρώθηκε με νίκη της ΑΕΚ, όμως είχε και… τρίτο ημίχρονο.
Μετά τη λήξη οι ποδοσφαιριστές της αθηναϊκής ομάδας Άμπος και Πολύζος υπέβαλαν μήνυση εναντίον του τερματοφύλακα του Ηρακλή Κώστα Καραπατή και του προπονητή Πάνου Μάρκοβιτς. Δύο αστυνομικοί με πολιτική περιβολή και ένταλμα σύλληψης στα χέρια, εντόπισαν τον τερματοφύλακα στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά εκείνος αρνήθηκε να τους ακολουθήσει στο τμήμα. Τους έσπρωξε και με τη βοήθεια οπαδών της ομάδας του, που βρίσκονταν στο σημείο, το έβαλε στα πόδια. Ένας χωροφύλακας εκτός υπηρεσίας, που περνούσε τυχαία από την περιοχή, έτρεξε πίσω του και λίγα μέτρα μακριά κατάφερε να τον ακινητοποιήσει με την απειλή του υπηρεσιακού του περιστρόφου. Τη σκηνή είδε ένας άλλος χωροφύλακας, επίσης εκτός υπηρεσίας, ο οποίος χωρίς να ξέρει ότι ο οπλοφόρος ήταν συνάδελφός του, έσπευσε να τον συλλάβει, με αποτέλεσμα ο Καραπατής να εκμεταλλευτεί τη σύγχυση και να τραπεί σε φυγή!
Για το περιστατικό ενημερώθηκε ο εισαγγελέας και το πρωί έφτασε συνοδευόμενος από αστυνομικούς στο σπίτι του τερματοφύλακα του Ηρακλή, ο οποίος συνελήφθη. Ο ίδιος υποστήριξε πως φοβήθηκε ότι αυτοί που τον πλησίασαν ήταν οπαδοί αντίπαλης ομάδας που ήθελαν να τον δείρουν. «Πού να φανταστώ ότι ήταν αστυνομικοί, δεν φορούσαν στολή», είπε. Στο μεταξύ είχαν σχηματιστεί σε βάρος του δύο δικογραφίες.
Εκτός της μήνυσης των παικτών της ΑΕΚ, ήταν αντιμέτωπος και με την κατηγορία της έργω και λόγω εξύβρισης αστυνομικών οργάνων. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας, εκτός από την παράθεση των γεγονότων, περιείχε και νουθεσίες προς τους παράγοντες του Ηρακλή: «Ηθέλαμεν να υπομνήσωμεν ότι τουλάχιστον οι ωρίμου ηλικίας παράγοντες του Ηρακλέους πρέπει να γνωρίζωσιν ότι δεν προσφέρουσι καλάς υπηρεσίας προς τους νέους, αν προ παντός άλλου δεν συνηθίσωσι τούτους να σέβωνται τους νόμους της πατρίδας των. Πολύ περισσότερον δεν ωφελούνται οι νέοι, όταν διαπιστώνουσιν ότι καλύπτονται αι άνομοι πράξεις των δια διαστρεβλώσως της αληθείας».
Δύο εβδομάδες αργότερα ο Κώστας Καραπατής καταδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε φυλάκιση 15 ημερών, καθώς κρίθηκε ένοχος μόνο για εξύβριση. Εξαγόρασε την ποινή του και αφέθηκε ελεύθερος.