1976: Διαρρήκτες από το μέλλον με “επώνυμα” θύματα

Η αδελφή του Αριστοτέλη Ωνάση, Καλλιρρόη Πατρονικόλα και ο επιχειρηματίας Κάρολος Φιξ ήταν ανάμεσα στα θύματά της σπείρας διαρρηκτών που εξαρθρώθηκε στις αρχές του 1976 και χαρακτηρίστηκε ως «η συμμορία του 2000». Τα επτά μέλη της, που συνελήφθησαν στις 29 Ιανουαρίου, διέθεταν ολόκληρο δίκτυο πληροφοριοδοτών και έβαζαν στο μάτι τα διαμερίσματα πλούσιων Αθηναίων, εκεί όπου ήξεραν ότι θα βρουν «ψαχνό»!

Η συνολική «λεία» από τις 24 διαρρήξεις που έκαναν πριν πέσουν στα χέρια της Αστυνομίας, ξεπερνούσε σε αξία τα 13 εκατομμύρια δραχμές, ενώ και τα μετρητά δεν ήταν ευκαταφρόνητα.

Οι επτά διαρρήκτες, δύο από τους οποίους ήταν ήδη σεσημασμένοι, γνωρίστηκαν την άνοιξη του 1975 στο κλαμπ που διατηρούσε ένας απ’ αυτούς στην Πλάκα και αποφάσισαν να πιάσουν την «καλή», ανοίγοντας τα σπίτια πλουσίων στο Κολωνάκι και τις γύρω συνοικίες της Αθήνας. Εφοδιάστηκαν με λοστούς, κατσαβίδια και γάντια, πήραν και τον τηλεφωνικό κατάλογο και άρχισαν να τσεκάρουν στόχους.

Είχαν ήδη φροντίσει να βρουν τους κλεπταποδόχους, στους οποίους θα «σκότωναν» τα κλοπιμαία έναντι ευτελούς αξίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μπριγιάν αξίας 1.000 λιρών που έκλεψαν από ένα διαμέρισμα, το πούλησαν μόλις για 160.000 δραχμές.

Συνήθως πήγαιναν στη «δουλειά» ανά τρεις, ενώ ο τέταρτος είχε χρέη τσιλιαδόρου. Αναλάμβανε να κρατάει ανοιχτές τις εισόδους των πολυκατοικιών με ένα μανταλάκι στην πόρτα και να ειδοποιεί τους συνεργούς του για τυχόν ύποπτες κινήσεις.

Η «καριέρα» τους άρχισε στις 4 Απριλίου 1975 και μάλιστα με δύο διαρρήξεις. Πρώτα μπήκαν στο διαμέρισμα της Όλγας Παπαχρήστου, στην οδό Φωκυλίδου 20 στο Κολωνάκι, απ’ όπου έκλεψαν τιμαλφή αξίας 100.000 δραχμών και την ίδια νύχτα στο σπίτι του Χαράλαμπου Παπαγεωργόπουλου, στην οδό Πρατίνου 85 στο Παγκράτι, από το οποίο έφυγαν με «λεία» που έφτανε σε αξία τις 500.000 δραχμές.

Δύο ημέρες αργότερα διέρρηξαν το διαμέρισμα του Δημήτρη Κριτζά, στην οδό Αλκμάνος 6 στα Ιλίσια. Οι κινήσεις τους ήταν τόσο «επαγγελματικές», που οι γείτονες νόμιζαν ότι γινόταν μετακόμιση! Η αξία των κλοπιμαίων έφτανε τα δύο εκατομμύρια δραχμές. Στις 26 Απριλίου η διάρρηξη του διαμερίσματος του Κωνσταντίνου Ισαακίδη, στην οδό Βαλαωρίτου 4, τους απέφερε 10.000 δραχμές, 70 χάρτινες λίρες Αγγλίας και ένα δαχτυλίδι με μπριγιάν αξίας 5,5 εκατομμυρίων δραχμών!

Όσο οι «δουλειές» πήγαιναν καλά, οι διαρρήκτες συνέχιζαν να χτυπούν ολοένα και πιο συχνά -καθώς το καλοκαίρι οι στόχοι τους ήταν πιο ευάλωτοι- προκαλώντας «πονοκέφαλο» στη Γενική Ασφάλεια, που προσπαθούσε να τους βάλει στο «χέρι», αλλά έφτανε δεύτερη!

Στις 30 Αυγούστου παραβίασαν το διαμέρισμα του Καρόλου Φιξ, στην οδό Ιπποκράτους 35 και άρπαξαν τιμαλφή αξίας 300.000 δραχμών. Μεσολάβησαν πολλές ακόμη κλοπές γύρω από την οδό Βασιλίσσης Σοφίας και την πλατεία Κολωνακίου. Στις 7 Ιανουαρίου 1976 μπήκαν στο διαμέρισμα της Καλλιρρόης Πατρονικόλα, αδελφής του Αριστοτέλη Ωνάση, στην οδό Ρηγίλλης 12 και έκλεψαν 35.000 δραχμές και έξι γούνες. Το «κύκνειο άσμα» της σπείρας ήταν η κλοπή 40.000 δραχμών και χρυσαφικών αξίας 100.000 δραχμών από το σπίτι της Όλγας Λαγάκου, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας 203.

Η μεγάλη ζωή που έκαναν τους είχε ήδη βάλει στο στόχαστρο της Αστυνομίας, καθώς σπαταλούσαν μεγάλα ποσά για διασκέδαση, χωρίς να μπορούν να τα δικαιολογήσουν. Τέθηκαν υπό παρακολούθηση και μέσα σε 24 ώρες έπεσαν ένας – ένας στα χέρια των ανδρών της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών.

Στην κατοχή των επτά κλεπταποδόχων κατασχέθηκαν οι έξι γούνες της Πατρινικόλα, δύο στερεοφωνικά συγκροτήματα, δύο πίνακες, δύο φωτογραφικές μηχανές και το πανάκριβο δαχτυλίδι, που δεν είχαν προλάβει να πουλήσουν, τα οποία επιστράφηκαν στους ιδιοκτήτες τους. Όπως διαπιστώθηκε, ένας από τους κλεπταποδόχους της σπείρας, που αγόραζαν τα κλοπιμαία με το κιλό (!) ήταν ο πατέρας ενός εκ των συλληφθέντων. Οι υπόλοιποι διατηρούσαν εργαστήρια χρυσοχοΐας στο κέντρο της Αθήνας.

Οι δράστες είχαν κάνει συνολικά 24 διαρρήξεις, με «λεία» χρυσαφικά και τιμαλφή αξίας 13.108.000 δραχμών, 134 χρυσές λίρες και μετρητά σε δραχμές και δολάρια. Ως «εγκέφαλος» της σπείρας κατηγορήθηκε ο 22χρονος ιδιοκτήτης του μπαρ στην Πλάκα, Κωνσταντίνος Κορκολής, ενώ συνελήφθησαν ακόμη ο 41χρονος οδηγός Κωνσταντίνος Καστρινάκης, ο 28χρονος άεργος Παναγιώτης Αγγελιουδάκης, οι επίσης άεργοι Εμμανουήλ Δαρκαδάκης 21 και Κωνσταντίνος Μανιουδάκης 27 χρόνων αντιστοίχως, ο 21χρονος σπουδαστής Νικηφόρος Βουράκης, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση φυλάκισης τεσσάρων μηνών για αγορανομικές παραβάσεις και ο 22χρονος Φανούριος Αθανασόπουλος, σεσημασμένος για χρήση ναρκωτικών.

Ο εισαγγελέας Δημήτρης Τσεβάς άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για σύσταση συμμορίας και διακεκριμένες κλοπές και όλοι πήραν το δρόμο για τη φυλακή. Το δικαστήριο τους καταδίκασε σε ποινές φυλάκισης έως 4 ετών. Ο Κορκολής, που αντιμετώπιζε τη μεγαλύτερη ποινή, προσέφυγε στο Εφετείο, το Φεβρουάριο του 1981, αλλά λίγο πριν ακούσει την ετυμηγορία του δικαστηρίου, συνελήφθη και πάλι, όταν ένας φίλος του τού έδωσε μέσα στη δικαστική αίθουσα μια σπανακόπιτα, που εκτός των υλικών περιείχε και δύο ναρκωτικά χάπια!