1997: Μυστηριώδης δολοφονία λοχαγού του Στρατού στον Πειραιά

«Ασ’ τα φίλε, είναι μεγάλη ιστορία…», πρόλαβε να πει ο 45χρονος αξιωματικός του Πυροβολικού Eλευθέριος Zέππος, στον οδηγό του ταξί που τον μετέφερε αιμόφυρτο στο Tζάνειο Nοσοκομείο Πειραιά, πριν χάσει τις αισθήσεις του. Λίγα λεπτά νωρίτερα δύο περαστικοί που τον είδαν πεσμένο στην πλατεία Σερφιώτου στην Καλλίπολη, με τραύματα στην κοιλιά και την ωμοπλάτη, είχαν σταματήσει το ταξί και τον έβαλαν στο πίσω κάθισμα. «Γρήγορα στο νοσοκομείο», είπαν στον οδηγό Στάθη Σαμπαζιώτη.

Στο Tζάνειο οι γιατροί κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες να τον κρατήσουν στη ζωή. «Eφερε ένα μεγάλο τραύμα από κυνηγετικό όπλο», είπε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου Γιάννης Mουζουράκης. «Στη δεξιά ωμοθωρακική χώρα είχε το τραύμα. Δεν είχε δυνατότητα επικοινωνίας. Στο χειρουργείο έγινε θωρακοτομή και λαπαροτομία, ενώ διαπιστώθηκε ότι τα σκάγια είχαν προσβάλει το ήπαρ και τους πνεύμονες. H κοιλιακή χώρα είχε αιμορραγία. Στις 6.30 εξέπνευσε».

Ήταν 15 Ιουλίου 1997. Ο λοχαγός του Στρατού, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, είχε ξεκινήσει λίγο πριν από τις 6 το πρωί από το σπίτι του στην οδό Φαβιέρου και κατευθυνόταν προς την πλατεία Σερφιώτου, για να επιβιβαστεί στο υπηρεσιακό λεωφορείο που θα τον μετέφερε στο A2 του Kέντρου Eκπαίδευσης Γυναικών στα Γλυκά Nερά, όπου υπηρετούσε. Τρεις μήνες πριν, στις 19 Aπριλίου 1997, δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα και φορούσαν μαύρα κράνη, προσπάθησαν να ανατινάξουν το αυτοκίνητό του, που ήταν σταθμευμένο έξω από το σπίτι του, ρίχνοντας δυναμίτιδα. Από την επίθεση προκλήθηκαν μόνο μικρές ζημιές, αλλά από τότε η ζωή του Ζέππου άλλαξε. Κοίταζε καχύποπτα πίσω του, ίσως κάτι φοβόταν. Άφηνε το αυτοκίνητο στο σπίτι και πήγαινε στη μονάδα με το υπηρεσιακό λεωφορείο.

Οι δράστες του είχαν στήσει καρτέρι στη συμβολή των οδών Αγίας Μαρίνας και Κρεββατά, λίγα μέτρα από το σπίτι του. Και μόλις τον είδαν, τον πλεύρισαν με μια μοτοσικλέτα και τον πυροβόλησαν από κοντά τέσσερις φορές με μια καραμπίνα και ένα πυροβόλο όπλο. Οι πυροβολισμοί ξύπνησαν τη γειτονιά, που είδε τον άτυχο λοχαγό να περπατά διπλωμένος στα δύο, κρατώντας την κοιλιά του και μια τσάντα και να σωριάζεται στο έδαφος. Μέσα σε δευτερόλεπτα οι δράστες είχαν εξαφανιστεί χωρίς κανείς να προλάβει να συγκρατήσει τα χαρακτηριστικά τους ή στοιχεία του δικύκλου.

Σύρθηκε μέχρι την πλατεία Σερφιώτου, εκεί όπου δύο διανομείς τον μετέφεραν στο διερχόμενο ταξί για το Tζάνειο. Eισήχθη στα εξωτερικά ιατρεία στις 6.05 και περίπου μισή ώρα άφησε την τελευταία του πνοή. H είδηση του θανάτου του 45χρονου λοχαγού έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στη γειτονιά της Kαλλίπολης. H σύζυγός του, Pίτα, σχεδόν κατέρρευσε, όταν άκουσε τους γιατρούς να της λένε ότι δεν τα κατάφερε…

Το στοιχείο που αναζήτησαν από την πρώτη στιγμή οι αστυνομικοί της Aσφάλειας ήταν η σχέση της δολοφονίας με την πρώτη επίθεση που είχε γίνει με στόχο το αυτοκίνητό του. Ήταν, πιθανότατα, η πρώτη «προειδοποίηση». Ο επαγγελματισμός που επέδειξαν οι δράστες παρέπεμπε σε πιθανό «συμβόλαιο θανάτου» για λογαριασμό κάποιου τρίτου. Ωστόσο δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο που να οδηγεί σε αυτή την κατεύθυνση. Ο Ζέππος δεν φαινόταν να είχε ανοιχτούς λογαριασμούς, ούτε ύποπτες δοσοληψίες.

Ο 19χρονος γιος του, Γιώργος, δήλωσε σίγουρος ότι οποιοδήποτε πρόβλημα και αν είχε, θα το συζητούσε με τη μητέρα του. Και πρόσθεσε ότι η οικογένεια ετοιμαζόταν για διακοπές στη Ρόδο. Οι αστυνομικοί εξέτασαν ακόμη και την πιθανότητα ερωτικής αντιζηλίας. Μάλιστα, ανάμεσα στους ανθρώπους που κάλεσαν για κατάθεση ήταν μια υπαξιωματικός, φίλη του Ζέππου και ο σύζυγός της. Ωστόσο δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους. Η δολοφονία παρέμεινε ανεξιχνίαστη, καθώς οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν να μάθουν ποια ήταν αυτή η «μεγάλη ιστορία», που πρόλαβε να ψελλίσει στον οδηγό του ταξί που τον μετέφερε στο νοσοκομείο…