2000: Θρίλερ στην Εθνική οδό μετά από δύο δολοφονίες

Ένα διπλό έγκλημα αναστάτωσε στις 4 Νοεμβρίου 2000 την Τροιζηνία, με πρωταγωνιστή τον 48χρονο φανοποιό Χρήστο Κεντήρα. Οι κάτοικοι της Τακτικούπολης τού είχαν δώσει το παρατσούκλι «παράξενος», εξ αιτίας των ιδιοτροπιών του. Ακόμη και το φαναρτζίδικό του το είχε ονομάσει «Ο Παράξενος», έτσι τον ήξεραν όλοι στο χωριό. Συχνά τσακωνόταν με τη σύζυγό του, γιατί είχε υπόνοιες ότι διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση με έναν αγρότη από τον Γαλατά. Ο γιος τους δεν άντεχε αυτή την κατάσταση και είχε φύγει από το σπίτι.

Η μοιραία ημέρα ξημέρωσε πάλι με φωνές από το σπίτι του ζευγαριού. Οι γείτονες δεν έδωσαν σημασία, είχαν συνηθίσει… Ξαφνικά ο Κεντήρας άρπαξε την κυνηγετική καραμπίνα και πήγε στο σπίτι της πεθεράς του, Γεωργίας Σπύρου 77 χρόνων. Την κατηγορούσε ότι όχι μόνο ήξερε για τον παράνομο δεσμό της γυναίκας του με τον 44χρονο αυτοκινητιστή Σταμάτη Τακτικό, αλλά την κάλυπτε και την ενθάρρυνε κιόλας.

Μπήκε στο σπίτι της, την πυροβόλησε τρεις φορές και την έριξε νεκρή. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τον Γαλατά, αποφασισμένος να «καθαρίσει» και με τον Τακτικό. Τον βρήκε στο σπίτι του και τον σκότωσε με το ίδιο τρόπο.

Σε κατάσταση αμόκ μπήκε στο αυτοκίνητό του, ένα λευκό “Alfa Romeo” χωρίς πινακίδες και έφυγε με ταχύτητα προς την Κόρινθο. Στο ύψος της Μονής Αγνούντος έκλεισε το δρόμο σε ένα τουριστικό λεωφορείο που ερχόταν από το αντίθετο ρεύμα, στο οποίο επέβαιναν 33 Ιάπωνες τουρίστες, που πήγαιναν τριήμερη εκδρομή στην Αργολίδα, τους Δελφούς και την Καλαμπάκα.

Πυρπόλησε το αυτοκίνητό του, απείλησε τον οδηγό με την καραμπίνα, επιβιβάστηκε στο λεωφορείο και τον υποχρέωσε να κάνει αναστροφή προς την Αθήνα. «Θέλω να μιλήσω στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, για να μάθουν όλοι το πρόβλημά μου», είπε στον 42χρονο οδηγό Γιώργο Τσάκωνα. Την ίδια ώρα ο 35χρονος ξεναγός Αλέξης Αλεξίου προσπαθούσε να ηρεμήσει τους Κινέζους τουρίστες.

Στο κέντρο επιχειρήσεων της Αστυνομίας είχε σημάνει συναγερμός και στα διόδια της Ελευσίνας στήθηκε μπλόκο. Βλέποντας τα περιπολικά, ο απαγωγέας είπε στον οδηγό να κάνει και πάλι επί τόπου στροφή και να γυρίσει προς Κόρινθο. Στο μεταξύ είχε περιλούσει τον διάδρομο του λεωφορείου με πετρέλαιο και απειλούσε να βάλει φωτιά εάν κάτι πήγαινε στραβά.

Τα περιπολικά είχαν αποκόψει το λεωφορείο από την υπόλοιπη κίνηση στην Εθνική οδό και ακολουθούσαν διακριτικά, περιμένοντας οδηγίες. Ωστόσο το… κονβόι μεγάλωνε, καθώς πίσω από τα αυτοκίνητα και τις μοτοσικλέτες της Αστυνομίας ακολουθούσαν πλέον τα κανάλια και οι…περίεργοι! Λίγο πριν από τα διόδια του Ισθμού ο απαγωγέας είδε μια μοτοσικλέτα να πλησιάζει το λεωφορείο και ένιωσε απειλή. Πήγε στο πίσω τζάμι και πυροβόλησε εναντίον του οδηγού, υπαστυνόμου Δημήτρη Γιοβανίδη, ο οποίος τραυματίστηκε ελαφρά.

Το διπλό φονικό και η πειρατεία του λεωφορείου συσχετίστηκαν καθυστερημένα από την Αστυνομία, καθώς είχαν περάσει αρκετές ώρες μέχρι να διαπιστωθεί ότι ο απαγωγέας του λεωφορείου ήταν και ο φονιάς της Τακτικούπολης. Πλέον οι αστυνομικοί ήξεραν με ποιον είχαν να κάνουν.

Στην Εθνική οδό έφτασαν με συμβατικό αυτοκίνητο ο ψυχολόγος και ο διαπραγματευτής της Αστυνομίας, που προσπάθησαν να τον ηρεμήσουν και να κερδίσουν χρόνο, ενώ στο ίδιο αυτοκίνητο επέβαινε και μία από τις αδελφές του Κεντήρα. Όμως εκείνος αρνήθηκε να της μιλήσει. Στην Τροιζηνία έσπευσαν άνδρες της ΕΚΑΜ για το ενδεχόμενο να οδηγούσε εκεί το λεωφορείο.

Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος μίλησε με τον Χρήστο Κεντήρα και τον συμβούλευσε να γυρίσει στην Κόρινθο για να του δώσει συνέντευξη και «να μάθει όλος ο κόσμος το πρόβλημά του». Έτσι υποχρέωσε τον οδηγό να αλλάξει και πάλι πορεία. Κοντά στα διόδια της Κορίνθου ο δημοσιογράφος επιβιβάστηκε στο λεωφορείο. Έπεισε τον Κεντήρα να το οδηγήσει στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, όπου θα γινόταν η συνέντευξη.

Ήταν πλέον 7 το απόγευμα, όταν ο εφιάλτης για 35 ανθρώπους πήρε τέλος. Οι Ιάπωνες τουρίστες είδαν τον απαγωγέα να δίνει την καραμπίνα στον οδηγό του λεωφορείου, να κάνει υπόκλιση και να παραδίνεται και ξέσπασαν αυθόρμητα σε χειροκροτήματα! Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν την καραμπίνα του Κεντήρα, 18 φυσίγγια και ένα μπιτόνι με μικρή ποσότητα βενζίνης.

Τρεις φορές σε όλη τη διαδρομή τον είχαν στο στόχαστρό τους οι ελεύθεροι σκοπευτές, αλλά δεν ήταν 1000% σίγουροι ότι θα σημάδευαν σωστά και δεν διακινδύνευσαν να τραυματίσουν και κάποιον από τους ομήρους.

Το ίδιο βράδυ ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης και ο Ιάπωνας πρέσβης στην Αθήνα επισκέφθηκαν τους Ιάπωνες τουρίστες στο ξενοδοχείο τους. Ο ΕΟΤ αποφάσισε να καλύψει όλα τα έξοδα τους στην Ελλάδα και τους πρότεινε μια δωρεάν κρουαζιέρα στο Αιγαίο ως «αποζημίωση» για την περιπέτεια που έζησαν.

Την επόμενη μέρα ο 48χρονος φανοποιός οδηγήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής για δακτυλοσκόπηση και φωτογράφηση στον 7ο όροφο, πριν μεταχθεί στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων. Του έβγαλαν τις χειροπέδες και του πήραν αποτυπώματα. Λίγο πριν τον συνοδεύσουν και για την φωτογράφηση, ακούστηκε να λέει: «Άντε, να τελειώνουμε». Έσπρωξε τους αστυνομικούς και μπήκε τρέχοντας σε ένα γραφείο που «βλέπει» στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Με το σώμα του βούτηξε πάνω στο τζάμι του παραθύρου, το κομμάτιασε και έφυγε στο κενό. Η τελευταία στάση της ζωής του ήταν μια μικρή ταράτσα έξω από τον τρίτο όροφο…