2004: Τραγωδία στο φονικό “πέταλο” του Μαλιακού

Το φονικό «πέταλο» του Μαλιακού πήρε άλλες επτά ψυχές εκείνο το πρωινό του Σεπτεμβρίου. Επτά μαθητές λυκείου, που ξεκίνησαν να παρακολουθήσουν αγωνίσματα των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, δεν επέστρεψαν ποτέ στα σπίτια τους, στην Φαρκαδόνα Τρικάλων. Άφησαν την τελευταία τους πνοή στα συντρίμμια του λεωφορείου, το οποίο «θέρισαν» οι υαλοπίνακες που μετέφερε μια νταλίκα, στο 174ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος του Ασπρονερίου.

Οι μαθητές του λυκείου Φαρκαδόνας ξεκίνησαν νωρίς το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου 2004 γεμάτοι χαρά από το σχολείο τους με τρία λεωφορεία. Προορισμός τους ήταν το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Όμως, λίγο πριν από τις 10 το πρωί συνάντησαν το θάνατο στην «καρμανιόλα» του Μαλιακού, όπου μόλις είχαν ξεκινήσει τα έργα για την κατασκευή του νέου δρόμου. Εκεί όπου τα όρια της ταχύτητας και της κρατικής αναβλητικότητας είχαν προκαλέσει χιλιάδες μικρές και μεγάλες τραγωδίες…

Μια νταλίκα της εταιρείας «Τζαμοτεχνική Κρήτης» από τα Χανιά κατευθυνόταν φορτωμένη υαλοπίνακες για τη Θεσσαλονίκη. Όμως σε μια ανοιχτή στροφή, ο 60χρονος οδηγός Αντώνης Παρδαλάκης έχασε τον έλεγχο. Το βαρύ όχημα μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε πλευρικά με το δεύτερο κατά σειρά λεωφορείο του σχολικού «κομβόι», που οδηγούσε ο 21χρονος Δημήτρης Πεσλής από το Μουζάκι Καρδίτσας. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και οι υαλοπίνακες «θέρισαν» όλη την αριστερή πλευρά του λεωφορείου από τη μέση και πίσω.

Ακολούθησαν σκηνές πανικού, καθώς επτά μαθητές της Α’ Λυκείου έχασαν τη ζωή τους μέσα στις τσακισμένες λαμαρίνες και τα σπασμένα τζάμια. Άλλοι 36 είχαν τραυματιστεί. Η Εθνική οδός έκλεισε από τα οχήματα της Τροχαίας και την Πυροσβεστικής, ενώ τα ασθενοφόρα έφταναν από τα νοσοκομεία της Λαμίας και της Λάρισας για να μεταφέρουν τραυματίες. Τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν νεκρούς επτά 15χρονους μαθητές της Α’ τάξης του λυκείου Φαρκαδόνας, τους Χρήστο Μπουραζέλη, Κώστα Τέλιο, Απόστολο Οικονομούλα, Γιάννη Καματσέλο, Κατερίνα Λίτσιου, Στεφανία Καλύβα και Ευγενία Σαράφη.

Τρία παιδιά είχαν τραυματιστεί πολύ σοβαρά. Ο Κωνσταντίνος Αμπλιανίτης ακρωτηριάστηκε στο αριστερό του χέρι, ενώ έφερε θλαστικό τραύμα στο κεφάλι και θλάση πνευμόνων σοβαρής μορφής. Η Βασιλική Κιόση και η Αρετή Γεωργίου είχαν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και μεταφέρθηκαν η πρώτη στην Αθήνα και η δεύτερη στο νοσοκομείο της Λάρισας. Άλλοι 33 μαθητές ήταν πιο ελαφρά τραυματισμένοι, αλλά σε κατάσταση σοκ. Στα νοσοκομεία εκτυλίχθηκαν σκηνές πανικού, καθώς τα νέα έφτασαν γρήγορα στη Φαρκαδόνα και οι γονείς ξεκίνησαν αλλόφρονες για να μάθουν για την τύχη των παιδιών τους.

Στις κηδείες των παιδιών ράγισαν καρδιές, καθώς, εκτός από τις οικογένειές τους, έσπευσαν για το τελευταία αντίο παιδιά, γονείς και καθηγητές από το Μακροχώρι Ημαθίας, που θρηνούσαν ακόμη τους δικούς τους νεκρούς στα Τέμπη, ενάμισι χρόνο πριν… Ο θρήνος περίσσευε και τα σημάδια της τραγωδίας δεν έσβησαν ποτέ από τη ζωή των κατοίκων της Φαρκαδόνας. Το καλλιτεχνικό μέρος της τελετής λήξης των Παραολυμπιακών Αγώνων ματαιώθηκε. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έδωσε εντολή να προχωρήσουν ταχύτατα οι έρευνες και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπεύθυνους του τραγικού δυστυχήματος.

Η Τροχαία διαπίστωσε ότι και οι δύο οδηγοί ήταν παραβάτες. Ο οδηγός της νταλίκας είχε υπέρβαρο φορτίο, ενώ ο νεαρός που οδηγούσε το λεωφορείο δεν είχε συμπληρώσει 12 μήνες από την έκδοση του διπλώματός του, όριο που προβλεπόταν για να οδηγήσει επαγγελματικό λεωφορείο εκτός νομού. Ο εισαγγελέας της Λαμίας άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών με ενδεχόμενο δόλο, που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν θάνατοι, σε βαθμό κακουργήματος, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες από αμέλεια, καθώς επίσης και για πταισματικές παραβάσεις, όπως υπέρβαση ορίου ταχύτητας, υπερφόρτωση και απουσία κάρτας ταχογράφου για τον οδηγό του λεωφορείου.

Και οι δύο κάθισαν δυόμισι χρόνια αργότερα στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Καρπενησίου, μαζί με τον ιδιοκτήτη της νταλίκας Ευτύχη Σαρτζετάκη, που παραδέχθηκε ότι είχε την ευθύνη για τη φόρτωση της νταλίκας, την οποία είχε συνοδεύσει από τα Χανιά μέχρι την Αθήνα. Στο άκουσμα της ετυμηγορίας οι συγγενείς των νεκρών μαθητών ξέσπασαν με οργή, καθώς οι ποινές θεωρήθηκαν ήπιες. Ο οδηγός της νταλίκας Αντώνης Παρδαλάκης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13,5 ετών χωρίς δικαίωμα έφεσης και οδηγήθηκε στη φυλακή. Στον οδηγό του λεωφορείου Δημήτρη Πεσλή επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 57 μηνών και στον ιδιοκτήτη της νταλίκας ποινή φυλάκισης 59 μηνών. Και οι δύο άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι ποινές τους παρέμειναν αμετάβλητες σε δεύτερο βαθμό από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, τον Μάρτιο του 2010, ενώ η ποινή του οδηγού της νταλίκας μειώθηκε στα 9 έτη. Εξαγόρασε το υπόλοιπο της ποινής του και αφέθηκε ελεύθερος, μέσα σε αποδοκιμασίες από τις οικογένειες των επτά θυμάτων του δυστυχήματος.