«Εάν ήξερα ότι τα πράγματα θα έφταναν εκεί, δεν θα τον ειδοποιούσα». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του ιδιωτικού ντετέκτιβ, στον οποίο ο 59χρονος υπάλληλος της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Δημήτρης Βρακατσέλης, είχε αναθέσει την παρακολούθηση της συζύγου του Θωμαής, επειδή είχε υπόνοιες ότι τον απατούσε. Λίγο νωρίτερα, ο πελάτης του είχε έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τον διοικητή του ΙΚΑ Γιάννη Βαρθολομαίο, την ώρα που έβγαινε από το πατρικό σπίτι της Θωμαής, στου Ζωγράφου και το κακό δεν άργησε να γίνει.
«Πήγα στο σπίτι των πεθερικών μου, όταν μου τηλεφώνησε ο ντετέκτιβ και μου είπε ότι η γυναίκα μου και ένας άγνωστος άνδρας βρίσκονταν στο διαμέρισμα. Πήγα να τους βρω για να μιλήσουμε, δεν είχα σκοπό να τον σκοτώσω», δήλωσε στην Ασφάλεια, όπου παραδόθηκε δυο ημέρες μετά το θάνατο του 66χρονου διοικητή, στο πλατύσκαλο της πολυκατοικίας.
Όλα έγιναν το απόγευμα της 9ης Φεβρουαρίου 2007, στην οδό Λυκάβου 20. Ο Δημήτρης Βρακατσέλης υποπτευόταν ότι η σύζυγός του τον απατούσε τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια και γι’ αυτό είχε προσλάβει ιδιωτικό ερευνητή για να την παρακολουθεί. Όταν εκείνο το απόγευμα τον ειδοποίησε ότι την είδε να μπαίνει στην πολυκατοικία όπου έμεναν οι γονείς της, συνοδευόμενη από έναν άνδρα, πήγε αμέσως στου Ζωγράφου και περίμενε στα σκαλιά μεταξύ ισογείου και πρώτου ορόφου. Την ίδια ώρα έβγαινε από το διαμέρισμα ο Γιάννης Βαρθολομαίος.
Είχαν γνωριστεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης λίγους μήνες νωρίτερα και δεν δυσκολεύτηκε να αναγνωρίσει στο πρόσωπό του τον προϊστάμενο της συζύγου του. Όπως είπε στους αστυνομικούς ο Βρακατσέλης, πρότεινε να περάσουν μέσα στο διαμέρισμα και να λύσουν το θέμα. «Εκείνος με έσπρωξε και μου μίλησε άσχημα. Μου είπε “Κάνε στην άκρη ρε!”. Τότε έπαθα σκοτοδίνη. Σε συνδυασμό με τη φόρτιση που είχα, έχασα την ψυχραιμία μου και βρέθηκα εκτός τόπου και χρόνου, θόλωσα. Τον χτύπησα με γροθιές και πιθανότατα με το κινητό μου τηλέφωνο στο κεφάλι». Ο Γιάννης Βαρθολομαίος έπεσε αναίσθητος στο πλατύσκαλο. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Φίλιππο Κουτσαύτη, ο θάνατος του επήλθε από τα χτυπήματα που δέχθηκε. Αιφνιδιάστηκε από την επίθεση και δεν πρόλαβε να αντιδράσει.
Με μια επιστολή προς τα μέσα ενημέρωσης, την οποία δημοσιοποίησε μέσω των συνηγόρων του, ο Δημήτρης Βρακατσέλης ζήτησε συγνώμη. Ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θρηνώ και οδύρομαι για την οικογένειά μου και την οικογένεια Βαρθολομαίου. Έχασα τον έλεγχο από την πρόκληση, εκεί που θεώρησα ότι οι τρεις θυγατέρες μου έχαναν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον κοινωνικό τους περίγυρο. Σε καμία περίπτωση και ποτέ δεν πέρασε ούτε ως σκιά από το μυαλό μου το ενδεχόμενο ενός τέτοιου αποτελέσματος. Η συγνώμη είναι το ελάχιστο οφειλόμενο μπροστά σε αυτήν τη συντριβή, που υπερβαίνει στην ψυχή μου και αυτήν ακόμα τη συντριπτική συνυπαιτιότητα του θύματος. Δεν είμαι δολοφόνος αλλά τραγικό θύμα».
Η 48χρονη σύζυγός του, υπάλληλος στη Διεύθυνση Προμηθειών του ΙΚΑ, κατέθεσε ότι εκείνο το απόγευμα συναντήθηκαν με τον προϊστάμενό της Γιάννη Βαρθολομαίο στο σπίτι των γονιών της που έλειπαν, για να συζητήσουν ένα σοβαρό υπηρεσιακό θέμα, το οποίο ήταν δύσκολο να λυθεί στα γραφεία τους στο ΙΚΑ. Η σχέση της με τον διοικητή, που στην αρχή ήταν καθαρά επαγγελματική, εξελίχθηκε σε φιλική και τους τελευταίους τρεις μήνες σε ερωτική, επειδή ο σύζυγός της, με τον οποίο είχαν αποκτήσει τρεις κόρες, την ζήλευε υπερβολικά. Έψαχνε, όπως είπε, ακόμη και το κινητό της τηλέφωνο και την χτυπούσε. Την θαλπωρή που δεν έβρισκε στο σπίτι, την αναζήτησε στη δουλειά της. Έμενε όλο και περισσότερες ώρες και εργαζόταν σκληρά, αφού η θέση της στη Διεύθυνση Προμηθειών ήταν πολύ απαιτητική.
«Ήταν ζωντανή, γεμάτη πάθος, δυναμισμό και λάμψη για τον εραστή της και νεκρή για το σπίτι της», είπε χαρακτηριστικά στην απολογία του ο Δημήτρης Βρακατσέλης. Λίγο καιρό μετά την προφυλάκισή του, η Θωμαή κατέθεσε αίτηση διαζυγίου, στο οποίο περιέγραφε τον βίαιο χαρακτήρα του.
Τον Απρίλιο του 2008 ο Βρακατσέλης οδηγήθηκε ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών. Στο μεταξύ, το συμβούλιο πλημμελειοδικών είχε μετατρέψει το κατηγορητήριο από ανθρωποκτονία από πρόθεση σε θανατηφόρα σωματική βλάβη. Δικαστές και ένορκοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε από την πλευρά του δράστη ανθρωποκτόνος πρόθεση, αλλά η σωματική βλάβη που προκάλεσε στο θύμα από τα χτυπήματα που του επέφερε ήταν τέτοια, που σε συνδυασμό με την επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του, τον οδήγησαν στον θάνατο. Καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 6 ετών και το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεσή του. Έτσι αφέθηκε ελεύθερος έως την εκδίκαση της υπόθεσής του σε δεύτερο βαθμό, με τους περιοριστικούς όρους να μην φύγει από τη χώρα και να εμφανίζεται δύο φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του.
«Ήθελα μια αντρίκια εξήγηση και μια ξεκάθαρη λύση», δήλωσε στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της δίκης του σε δεύτερο βαθμό, το Μάιο του 2009, που αναβλήθηκε επειδή ο γιος του Γιάννη Βαρθολομαίου, εκ των βασικών μαρτύρων, έλειπε στο εξωτερικό. «Είτε να γυρίσει στο σπίτι της και στα παιδιά της, είτε να συμβιώσει νόμιμα με τον εραστή της και όχι να ρεζιλεύει την οικογένειά της με κρυφά ερωτικά ραντεβού». Τελικώς η δίκη του Δημήτρη Βρακατσέλη έγινε τον Απρίλιο του 2011. Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών τον καταδίκασε σε κάθειρξη 5,5 ετών και τον έστειλε στις φυλακές της Λάρισας, για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του.