2008: Τρόμος στη Σαντορίνη από το δολοφονικό αμόκ 31χρονου μάγειρα

Η φράση – κλισέ «πρωτοφανές έγκλημα», που χρησιμοποιείται συχνά καθ’ υπερβολήν από τους δημοσιογράφους, βρίσκει απόλυτα το νόημά της στη δολοφονία της Αδαμαντίας Καρκαλή στη Σαντορίνη, το καλοκαίρι του 2008. Ένας 31χρονος μάγειρας σκότωσε την 25χρονη σύζυγό του, την αποκεφάλισε και περιέφερε το κεφάλι της στους δρόμους του χωριού, στη συνέχεια μαχαίρωσε έναν αστυνομικό και παρά τις έξι σφαίρες που είχε δεχθεί, άρπαξε το περιπολικό με το οποίο παρέσυρε και τραυμάτισε τρεις ανύποπτες γυναίκες. Εάν δεν είναι πρωτοφανές αυτό το έγκλημα, τότε ποιο είναι άραγε;…

Ο Θάνος Αρβανίτης και η Άντα Καρκαλή είχαν παντρευτεί το καλοκαίρι του 2007 με πολιτικό γάμο στο δημαρχείο Πεύκων στη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου καταγόταν η νεαρή κοπέλα και αποφάσισαν να μετακομίσουν στη Σαντορίνη, όπου μόλις είχε διοριστεί ως δασκάλα, στο δημοτικό σχολείο του Ακρωτηρίου. Εγκαταστάθηκαν στον Βουρβούλο, ένα γραφικό χωριό τέσσερα χιλιόμετρα από τα Φηρά και ο Θάνος έπιασε δουλειά ως μάγειρας σε ξενοδοχείο στο Ημεροβίγλι. Το ζευγάρι έδειχνε αγαπημένο και η Άντα μιλούσε με τα καλύτερα λόγια για τον άνδρα της. Όμως εκείνος ήταν κλειστός χαρακτήρας και αρκετά ευέξαπτος, όπως τον περιέγραφαν οι γείτονες.

Τα νεύρα του, που δυσκολευόταν να ελέγξει, του είχαν στοιχίσει μόλις την προηγούμενη ημέρα τη δουλειά του, απ’ όπου παραιτήθηκε τσακωμένος με τον προϊστάμενό του. Είχε ήδη επισκεφτεί το Κέντρο Υγείας Σαντορίνης επειδή, όπως είπε στο γιατρό που τον εξέτασε, υπέφερε από αϋπνίες, εξαιτίας του άγχους που βίωνε από την πίεση στη δουλειά του. Αντιθέτως, η Άντα ήταν πρόσχαρη, φιλική και τυπική στη δουλειά της. Μάλιστα έκανε και σχέδια για το φθινόπωρο, να μπορέσει να μετακινηθεί στο δημοτικό σχολείο του Ημεροβιγλίου, για να βρίσκεται πιο κοντά στον σύζυγό της και το σπίτι τους.

Όλα ξεκίνησαν το απόγευμα της 3ης Αυγούστου 2008. Οι γείτονες άκουσαν φωνές από το σπίτι του ζευγαριού. Όταν βγήκαν έξω είδαν το Θάνο Αρβανίτη σε έξαλλη κατάσταση. Στο δρόμο ο σκύλος του ζευγαριού ήταν σφαγμένος και αποκεφαλισμένος! Ειδοποίησαν έντρομοι την Αστυνομία, καθώς ο 31χρονος μάγειρας φώναζε ακατάληπτα, ενώ ακούγονταν και γυναικείες κραυγές πόνου.

Ένας ανθυπαστυνόμος και ένας αρχιφύλακας ξεκίνησαν από τα Φηρά για τον Βουρβούλο. Από τη βιασύνη τους ο ανθυπαστυνόμος ξέχασε το υπηρεσιακό του περίστροφο, ενώ το όπλο του αρχιφύλακα είχε μόνο τέσσερις σφαίρες. Μόλις είχαν ξεκινήσει από το Αστυνομικό Τμήμα, όταν έγινε και δεύτερο τηλεφώνημα. «Ελάτε γρήγορα, ένας άνδρας γεμάτος αίματα περπατάει στο δρόμο, κρατώντας στο ένα χέρι ένα κουζινομάχαιρο και στο άλλο ένα κομμένο κεφάλι»!

Αμέσως έφυγε και δεύτερο περιπολικό με τρεις δόκιμους αστυφύλακες, οι οποίοι δεν οπλοφορούσαν. Οι πέντε αστυνομικοί έφτασαν σχεδόν ταυτόχρονα και στην έξοδο του χωριού είδαν τον Αρβανίτη να κρατάει το κεφάλι της συζύγου του και ένα μαχαίρι με λάμα 30 εκατοστών! Ο αρχιφύλακας έβγαλε το όπλο του και τον κάλεσε να παραδοθεί. Εκείνος άφησε το μαχαίρι και το κομμένο κεφάλι της συζύγου του και γονάτισε περιμένοντας τους αστυνομικούς να τον συλλάβουν. Όμως τη στιγμή που τον πλησίασαν, όρμησε πάνω τους. Ο αρχιφύλακας πυροβόλησε μια φορά στον αέρα και, βλέποντάς τον σε κατάσταση αμόκ, πυροβόλησε άλλες δύο φορές εναντίον του, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει.

Πιστεύοντας ότι τον είχε εξουδετερώσει, έπιασε τις χειροπέδες για να τον δεσμεύσει. Όμως εκείνος δεν το έβαλε κάτω. Τραυμάτισε ελαφρά στο στόμα τον αρχιφύλακα, ο οποίος «απάντησε» με την τελευταία σφαίρα. Αν και τραυματισμένος, ο Αρβανίτης μπήκε στο περιπολικό των δοκίμων. Το κλειδί δεν ήταν στη μίζα. Χωρίς να χάσει χρόνο πήρε το δεύτερο περιπολικό, πάτησε γκάζι και απομακρύνθηκε προς τα Φηρά!

Οι αστυνομικοί ειδοποίησαν τον διοικητή τους, ο οποίος έφυγε για τον Βουρβούλο με τρίτο περιπολικό. Τον ακολούθησε άλλο ένα του γραφείου Ασφαλείας με συμβατικές πινακίδες. Μέχρι να τον εντοπίσουν, ο 31χρονος μάγειρας συνέχιζε να σκορπάει τον τρόμο. Στο δρόμο προς τον Πύργο παρέσυρε δύο 26χρονες γιατρούς που επέβαιναν σε μοτοποδήλατο και τις τραυμάτισε σοβαρά.

Οι αστυνομικοί τον εντόπισαν, έπεσαν πάνω στο περιπολικό που είχε αρπάξει και το ακινητοποίησαν. Ο Αρβανίτης προσποιήθηκε τον βαριά τραυματισμένο και όταν ο αστυφύλακας της Ασφάλειας τον πλησίασε, του επιτέθηκε και προσπάθησε να του αρπάξει το υπηρεσιακό του περίστροφο. Εκείνος τον πυροβόλησε δύο φορές, βάζοντας τέλος στο θρίλερ, που είχε ένα ακόμη θύμα, καθώς μια 20χρονη ελληνίδα τουρίστρια τραυματίστηκε στο πόδι από εξοστρακισμό σφαίρας.

Οι γιατροί στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» στην Αθήνα, όπου μεταφέρθηκε ο 31χρονος μάγειρας, διαπίστωσαν ότι έφερε έξι τραύματα, στην κοιλιά, το θώρακα και τα πόδια. Ο ιατροδικαστής Νίκος Καρακούκης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μαχαίρωνε τη γυναίκα του, ακόμη και αφού είχε ξεψυχήσει! Η άτυχη Άντα δεν κατάφερε να αντισταθεί στο δολοφονικό του αμόκ. Δεν είχε τραύματα αμύνης. Μετά την ανάρρωσή του ο Θάνος Αρβανίτης προφυλακίστηκε στον Κορυδαλλό και αργότερα μεταφέρθηκε στο ψυχιατρείο των κρατουμένων. Όπως έγινε γνωστό, αντιμετώπιζε προβλήματα ψυχωτικής φύσεως, που παρουσιάστηκαν στον Στρατό, απ’ όπου είχε πάρει πρόωρα απολυτήριο ως ακατάλληλος για στράτευση. Όμως, όταν γνωρίστηκε με την Άντα διέκοψε την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσε έως τότε.

Στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Μυτιλήνης όπου δικάστηκε τον Δεκέμβριο του 2009, περιέγραψε με λεπτομέρειες το έγκλημα και άκουσε ατάραχος την ποινή , ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 25 ετών κατά συγχώνευση. Όπως έγινε γνωστό στο ακροατήριο, την φονική του «έκρηξη» προκάλεσε η προτροπή της Άντας να ψάξει για δουλειά, την ώρα που του έδειχνε το άδειο τραπεζικό τους βιβλιάριο… Στο Εφετείο, το 2013 στη Σύρο, υποστήριξε ότι δεν θυμόταν τίποτα από εκείνη την ημέρα. Η δικηγόρος του υποστήριξε ότι ο Θάνος Αρβανίτης έπασχε από σχιζοφρένεια, αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι είχε πλήρη καταλογισμό και επικύρωσε την πρωτόδικη ποινή του.