To πάθημα δεν έγινε μάθημα και δυόμισι χρόνια μετά την πρώτη «χολιγουντιανή» απόδραση με ελικόπτερο από τον Κορυδαλλό, το «έργο» επαναλήφθηκε με τους ίδιους πρωταγωνιστές και θεατές. Στις 22 Φεβρουαρίου 2009 ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο Αλκέτ Ριζάι «πέταξαν» για δεύτερη φορά από τη φυλακή, κι ενώ η δίκη για την πρώτη απόδρασή τους, στις 4 Ιουνίου 2006, βρισκόταν σε εξέλιξη και επρόκειτο την επόμενη ημέρα να απολογηθούν.
Αυτή τη φορά η «εξωτερική βοήθεια» ήταν γένους θηλυκού, καθώς μια γυναίκα ήταν αυτή που οργάνωσε τη θεαματική απόδραση, μισθώνοντας το ελικόπτερο για να επιστρέψει στην Αθήνα από την Ιτέα. Εννιά ημέρες νωρίτερα είχε πάει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και ζήτησε από την εταιρεία “Interjet” να μισθώσει ένα ελικόπτερο για να την μεταφέρει στην Αράχωβα μαζί με τα δύο παιδιά της. Έδειξε στην υπάλληλο Ελένη Μπιμπασάκη το διαβατήριό της, με στοιχεία Λίλιαν Αλεξάντροβα, πλήρωσε και κατευθύνθηκε προς την πίστα για να επιβιβαστεί. Όταν ο πιλότος, Παναγιώτης Σπανός, την ρώτησε πού είναι τα παιδιά, απάντησε ότι δεν ήθελαν τελικώς να πετάξουν, επειδή φοβούνται τα ελικόπτερα.
Η πτήση ολοκληρώθηκε χωρίς απρόοπτα και δύο ημέρες αργότερα η γυναίκα ζήτησε από την ίδια εταιρεία ελικόπτερο για να επιστρέψει στην Αθήνα. Λόγω της κακοκαιρίας η επιβίβασή της έγινε από την Ιτέα. Όπως αποδείχθηκε, τα δύο αυτά ταξίδια αποτέλεσαν την πρόβα τζενεράλε για το σχέδιο απόδρασης.
Το μεσημέρι της Κυριακής 22 Φεβρουαρίου το ίδιο ελικόπτερο απογειώθηκε από την Αθήνα για να παραλάβει από το γήπεδο της Ιτέας την Λίλιαν Αλεξαντροβα και τα δύο παιδιά της. Η γυναίκα είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων της εταιρείας κι έτσι ο κυβερνήτης, ο έμπειρος απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας Ηλίας Θεοφιλόπουλος, δεν υποπτεύθηκε κάτι, όταν η Αλεξάντροβα εμφανίστηκε όχι με τα παιδιά της, αλλά με έναν άνδρα.
Το ελικόπτερο απογειώθηκε από την Ιτέα και στις 4 παρά 20 ο πιλότος ενημέρωσε μέσω ασυρμάτου ότι σε 5-6 λεπτά θα προσέγγιζε το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Όμως, την ώρα που πετούσε πάνω από τα Άνω Λιόσια, ο άνδρας έβγαλε ένα αυτόματο όπλο και μια χειροβομβίδα, του τράβηξε απότομα τα ακουστικά και τον έπιασε από το λαιμό. «Αλλάζεις πορεία τώρα και πηγαίνεις στον Κορυδαλλό. Μην κάνεις καμιά μαλ…, θα τιναχτούμε όλοι στον αέρα», του είπε, ενώ η γυναίκα κόλλησε ένα μαχαίρι στο λαιμό του.
Λίγα λεπτά αργότερα το ελικόπτερο πετούσε πάνω από τις φυλακές. «Κατέβασέ το εκεί που είναι η μπλε σακούλα», του είπαν. Λίγα μέτρα πάνω από την ταράτσα του κτιρίου, εκεί όπου βρίσκεται η απομόνωση της Γ’ Ακτίνας, η γυναίκα άνοιξε την πόρτα και πέταξε την ανεμόσκαλα. Οι δύο κρατούμενοι άρχισαν να ανεβαίνουν μέσα σε ένα σύννεφο σκόνης, πρώτος ο Αλκέτ Ριζάι και μετά ο Βασίλης Παλαιοκώστας, ενώ την ίδια ώρα ακούγονταν ριπές όπλων. Τρεις εξωτερικοί φρουροί των φυλακών, που είχαν οπτική επαφή με το ελικόπτερο, πυροβολούσαν από απόσταση 80 – 100 μέτρων. Μια σφαίρα χτύπησε μία από τις δύο δεξαμενές καυσίμων, μισό μέτρο πίσω από τον χειριστή, ο οποίος παρέμεινε ψύχραιμος.
Ένας άλλος φρουρός, που βρισκόταν στην πιο κοντινή σκοπιά, μόλις 20 μέτρα μακριά, βρέθηκε αντιμέτωπος με τα όπλα των επιβατών και δεν χρησιμοποίησε ποτέ το δικό του. Κάποιοι φύλακες που είχαν δει το ελικόπτερο από το κλειστό κύκλωμα και προσπάθησαν να τρέξουν στην ταράτσα, δεν μπόρεσαν να ανοίξουν τις δύο ενδιάμεσες πόρτες, αφού οι δραπέτες είχαν μπλοκάρει την πρώτη με μια σιδερόβεργα στην κλειδαριά και την δεύτερη με έναν ιμάντα! Το «πουλάκι» είχε πετάξει για δεύτερη φορά, σαν φάρσα!
Το ελικόπτερο χάθηκε μέσα σε λίγα λεπτά, πετώντας προς την εθνική οδό. Ο Παλαιοκώστας ανάγκασε τον πιλότο να κλείσει τη συσκευή εντοπισμού και να το προσγειώσει σε ένα ξέφωτο, μετά τα διόδια των Αφιδνών. Του φόρεσε κουκούλα στο κεφάλι και του είπε να μην την βγάλει πριν περάσουν πέντε λεπτά. Οι τέσσερις επιβάτες του ελικοπτέρου επιβιβάστηκαν σε δύο αυτοκίνητα που περίμεναν στο σημείο και εξαφανίστηκαν.
«Δεν πρόκειται να ανεχθώ αυτήν την προσβολή. Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, όσο σκληρά και αν είναι», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας, επιστρέφοντας στην Αθήνα από τα Ιωάννινα, όπου είχε εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης. Ζήτησε και έλαβε τις παραιτήσεις του ειδικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Φώτη Βλάχου, του γενικού επιθεωρητή φυλακών Απόστολου Οικονόμου και του διευθυντή των φυλακών Κορυδαλλού Λεωνίδα Καραμπέκιου.
Ο αρχιφύλακας Νίκος Καραγιώργης, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι Μιχάλης Γανόπουλος, Βαγγέλης Νικολόπουλος και Μιχάλης Μπαγλάνης, καθώς και ο πιλότος του ελικοπτέρου βρέθηκαν κατηγορούμενοι για την απόδραση στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά. Ο πρώην, πλέον, διευθυντής των φυλακών -και πρώην σωφρονιστικός υπάλληλος- Λεωνίδας Καραμπέκιος υποστήριξε ότι υπεύθυνος για το πού θα κρατηθεί κάθε κρατούμενος, επικίνδυνος ή μη, δεν είναι ο διευθυντής, ούτε το συμβούλιο των φυλακών, αλλά ο αρχιφύλακας. Σε ερώτηση της έδρας εάν υπήρχε κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης και αποτροπής ενδεχόμενης απόδρασης, απάντησε αρνητικά, «αν και επανειλημμένως είχε ζητηθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης». Υπερασπίστηκε τους κατηγορούμενους συνάδελφους του, λέγοντας ότι ήταν άοπλοι, ενώ για τους εξωτερικούς φρουρούς υποστήριξε ότι κανένας νόμος δεν τους καλύπτει σε περίπτωση που πυροβολήσουν. Τελικώς ο αρχιφύλακας Νίκος Καραγιώργης καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών με αναστολή και ο Μιχάλης Μπαγλάνης σε φυλάκιση έξι μηνών, επίσης με αναστολή, επειδή στο σπίτι του βρέθηκε ένα πτυσσόμενο κλομπ, που κατείχε παράνομα. Οι υπόλοιποι αθωώθηκαν.
Ο Αλκέτ Ριζάι χάρηκε για εννιά μήνες την ελευθερία του. Στις 16 Νοεμβρίου 2009 συνελήφθη μετά από έφοδο της ΕΚΑΜ στο κρησφύγετό του στο Άνω Σούλι, μαζί με την 33χρονη φίλη του Ασπασία Μητροπία, η οποία είχε νοικιάσει το σπίτι μόλις τέσσερις ημέρες πριν, ως «Χριστίνα Πετρίδη», παρουσιάζοντας τον Αλβανό δραπέτη ως εξάδελφό της. Συνελήφθησαν ακόμη ο Έρβις Στεφάνι και η Μπλερίνα Λούλι, συμπατριώτες του Ριζάι και ο Χρύσανθος Αναγνωστόπουλος, ο αδελφός του οποίου είχε δολοφονηθεί πέντε μήνες νωρίτερα στο Γαλάτσι. Στο σπίτι βρέθηκαν δύο αυτόματα όπλα, δύο πιστόλια, χειροβομβίδες και δεκάδες σφαίρες.
Ο Αλκέτ Ριζάι επέστρεψε στη φυλακή και το Νοέμβριο του 2010 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών και 10 μηνών, ενώ η Μητροπία, που κατηγορήθηκε ότι ήταν η «Λίλιαν Αλεξάντροβα», σε κάθειρξη 10 ετών. Ο Αλβανός ισοβίτης έγινε έξαλλος όταν άκουσε την ποινή της συντρόφου του. Πέταξε ένα χαρτομάντιλο στον εισαγγελέα και του είπε: «Εσύ θα τα πεις με την Σέχτα Επαναστατών!». Ο συνήγορός του, Σάκης Κεχαγιόγλου, ζήτησε συγνώμη, αποδίδοντας το επεισόδιο στην ψυχική του φόρτιση. Οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε μικρότερες ποινές, ο Στεφάνι σε κάθειρξη 7 ετών για υπόθαλψη εκληματία, η Λούλι σε φυλάκιση 15 μηνών με αναστολή για παράνομη είσοδο στη χώρα και ο Αναγνωστόπουλος σε φυλάκιση ενός έτους για οπλοκατοχή.
Μετά από τέσσερα χρόνια εγκλεισμού, η Ασπασία Μητροπία αποφυλακίστηκε τον Φεβρουάριο του 2013 από τις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα. Στην τελική απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θήβας μέτρησε το γεγονός ότι τόσο στις φυλακές Κορυδαλλού όσο και σε αυτές του Ελαιώνα κράτησε χαμηλό προφίλ και δεν προκάλεσε προβλήματα. Η ίδια είπε ότι ήθελε να βρεθεί κοντά στα δύο παιδιά της και δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι εάν ο χρόνος γύριζε πίσω, θα βοηθούσε και πάλι τον σύντροφο της, τον οποίο χαρακτήρισε «άνθρωπο της ζωής της».
Το καλοκαίρι του 2015, με αφορμή την απόδραση ενός Μεξικανού βαρόνου της κοκαΐνης, του ο «Ελ Τσάπο», ή κατά κόσμον Γκούζμαν Λοέρα, ο οποίος απέδρασε από τις φυλακές σκάβοντας τούνελ, το οικονομικό και επιχειρηματικό σάιτ “Business Insider” συμπεριέλαβε την απόδραση Παλαιοκώστα – Ριζάι στη λίστα με τις θεαματικότερες αποδράσεις όλων των εποχών.