Του Θάνου Σωτήρη
Υπάρχει ένα περίεργο «έθιμο» διαχρονικά στην Κατεχάκη. Όλοι οι υπουργοί που αναλαμβάνουν τον θώκο της Προστασίας του Πολίτη, της Δημόσιας Τάξης παλιότερα, κάνουν δύο ίδιες εξαγγελίες, και δύο τρείς επιπλέον, ο καθένας ανάλογα με το πολιτικό προφίλ του και την χρονική συγκυρία. Οι δυο στάνταρ είναι η ενίσχυση των μάχιμων υπηρεσιών της ΓΑΔΑ με χιλιάδες αστυνομικούς και η δεύτερη η κατάργηση του «σβησίματος» των κλήσεων της Τροχαίας.
Και ο νέος υπουργός Προ.Πο., Νότης Μηταράκης, δεν ξέφυγε από το …έθιμο για τις δύο αυτές εξαγγελίες. Στην συνέχεια όμως πήρε τον σωστό δρόμο της λογικής και ανακοίνωσε την κατάργηση αυτού του «ανέκδοτου» που ονομάζεται Πανεπιστημιακή Αστυνομία, και την εισαγωγή αστυνομικών μόνο μέσω Πανελληνίων και όχι με διάφορους και εν ολίγης ρουσφετολογικούς διαγωνισμούς. Δυστυχώς όμως αμέσως μετά το έκανε …λύσσα με αυτή την απίθανη ιδέα για δημιουργία έφιππης αστυνομίας.
Θα ξεκινήσουμε από το τελευταίο, στο οποίο ούτως ή άλλως το Μαξίμου έκλεισε με δύναμη την πόρτα διά ατύπου ανακοινώσεως, με ένα μικρό σχόλιο. Όταν έχεις να διαχειριστείς μια Αστυνομία με τεράστια προβλήματα υποστελέχωσης και δομής, και με ανοιχτό ακόμη τον πόλεμο στα πλοκάμια της διαφθοράς που ακόμη είναι ασφυκτικά προσκολλημένα στο σώμα της, δεν ασχολείσαι με άλογα. Προσοχή στους συμβουλάτορες λοιπόν…
Πάμε τώρα στις κλήσεις της Τροχαίας και την αυτόματη χρέωση του προστίμου στο Taxis την ώρα της βεβαίωσης της παράβασης. Συνταγματικά ο πολίτης ο οποίος ελέγχεται για μια παράβαση και του επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ή ποινή, έχει το δικαίωμα της προσφυγής εντός πέντε ημερών. Εκεί παραθέτει τις αντιρρήσεις του ή κάποιος λόγους ανωτέρας βίας που τον υποχρέωσαν να παραβεί τον ΚΟΚ και σε πάρα πολλές περιπτώσεις δικαιώνεται. Άσε που με τις εισπρακτικές εξορμήσεις που πραγματοποιούν οι υπηρεσίες της Τροχαίας, σε πολλές περιπτώσεις οι κλήσεις είναι άκυρες και αυτό διαπιστώνεται με τις ενστάσεις που υποβάλλονται. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν ίσχυσε ποτέ αυτό το μέτρο παρά τις μόνιμες εξαγγελίες όλων των υπουργών Προ.Πο.
Και έρχεται το θέμα της ενίσχυσης των μάχιμων υπηρεσιών της ΓΑΔΑ με προσωπικό. Πέντε χιλιάδες αστυνομικούς είπε πως θα διαθέσει σε αυτή την κατεύθυνση ο Νότης Μηταράκης. Για την ιστορία οι ελλείψεις επί των οργανικών θέσεων στη ΓΑΔΑ είναι 6.000 αστυνομικοί. Και το ερώτημα αυτόματο: που θα τους βρεί αυτούς τους αστυνομικούς; Η αφαίμαξη του προσωπικού της ΓΑΔΑ οφείλεται στην δημιουργία πολλών αυτοτελών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. με έδρα την Αττική, (βλέπε ΔΑΕΕΒ, ΔΙΔΠΑ, Οικονομική, Ηλεκτρονικό Έγκλημα, Γενική Επισήμων με …άπειρες διευθύνσεις), αλλά και τις ρουσφετολογικές μεταθέσεις και αποσπάσεις σε επιτελεία όπως αυτά του Αρχηγείου οι διάδρομοι του οποίου σφύζουν από νιάτα όλων των βαθμών!! Άρα, ο εκάστοτε υπουργός για να βρει αυτό τον αριθμό προσωπικού για την ενίσχυση των μάχιμων υπηρεσιών και την προστασία του πολίτη, ή θα πρέπει να αναδιοργανώσει τις κεντρικές αυτοτελείς υπηρεσίες, με καταργήσεις συγχωνεύσεις ή ό,τι άλλο κρίνει, και να απαγορεύσει την τοποθέτηση νέων αξιωματικών και κατωτέρων σε επιτελεία και υπηρεσίες «φιλέτα», ή να προσλάβει 6.000 αστυνομικούς!!!
Αλλιώς θα έχουμε μόνιμη επανάληψη της φάρσας επί της τελευταίας υπουργίας Χρυσοχοΐδη, όταν αυτός από τον έβδομο όροφο προσπαθούσε να στείλει 1500 αστυνομικούς από το Αρχηγείο στη ΓΑΔΑ, και ο υφυπουργός του Λευτέρης Οικονόμου από τον όγδοο όροφο, ακύρωνε τις αποσπάσεις με τρικ και μπιλιετάκια σαν αυτά του κινηματογραφικού Βουλευτή Καλοχαιρέτα!!
Στα θετικά τώρα. Το astinomiko.gr από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης ίδρυσης Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και την ψήφιση του Νόμου που προέβλεπε τις υποχρεώσεις των ΑΕΙ για να λειτουργήσει, υποστήριζε με κάθετο τρόπο και πολλά επιχειρήματα πως δεν θα λειτουργούσε ποτέ. Και πράγματι οι «Πανεπιστημιακοί Αστυνομικοί» σήμερα εκτελούν υπηρεσία φρουρού στο Αστυνομικό Μέγαρο της Αλεξάνδρας ή περιπολίες με αστυνομικούς τοπικών τμημάτων.
Άρα θετικό πρόσημο για τον Νότη Μηταράκη που πήρε το βάρος της ορθής και λογικής κατάργησης αυτού του «ανέκδοτου».
Σε ότι αφορά τώρα τις προσλήψεις αστυνομικών μόνο μέσω Πανελλαδικών, και εκεί το πρόσημο είναι θετικό. Οι Ειδικοί Φρουροί που είχαν προσληφθεί για να εκτελούν αποκλειστικά και μόνο υπηρεσίες φρούρησης σταθερών στόχων και να απαλλάξουν από αυτό τον άγος τους αστυνομικούς, σιγά σιγά και ψηφοθηρικά αστυνομικοποιήθηκαν χωρίς καν να είναι ανακριτικοί υπάλληλοι. Ο αστυνομικός σήμερα πρέπει να έχει υψηλή πανεπιστημιακή μόρφωση και αστυνομική εκπαίδευση ετών. Μια ενσταση καταθέτουμε για τους Συνοριακούς Φρουρούς που έχουν εντελώς διαφορετική αποστολή και προσλαμβάνονται ανά Νομό στα άκρα της χώρας.
Αυτά τα ολίγα εν μέσω θέρους και θα επανέλθουμε όταν ο Νότης Μηταράκης βρει τον βηματισμό του στο καμίνι που λέγεται Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.