Ένα νέο περιστατικό βίας σημειώθηκε αυτή τη φορά σε σχολείο ειδικής αγωγής στα Χανιά, όταν αναπληρώτρια εκπαιδευτικός τραυματίστηκε σοβαρά από μαθητή και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με σπασμένα δάχτυλα.
Ανάστατες είναι οι ενώσεις εκπαιδευτικών που κρούουν τον κώδωνα για την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των δομών και αναμόρφωσης του πλαισίου λειτουργίας των ειδικών σχολείων.
Όπως κατήγγειλε την Τετάρτη 8/10 η εκπαιδευτικός, ο μαθητής της γύρισε τα δάκτυλα και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο Χανίων όπου διαπιστώθηκε ο σοβαρός τραυματισμός των άκρων της, σε βαθμό τέτοιο που για να αποκατασταθούν θα απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.
Η καθηγήτρια είχε προσληφθεί με την δεύτερη φάση των προσλήψεων αναπληρωτών και είχε αναλάβει καθήκοντα μόλις λίγες ημέρες πριν. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη το περιστατικό δεν διευκρινίζονται, ωστόσο όπως επεσήμανε στο neakriti.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Χανίων κ. Χρήστος Μπέλμπας, οι εκπαιδευτικοί των ειδικών σχολείων έχουν γνώση των απρόοπτων και των δυσκολιών που πιθανόν κληθούν να αντιμετωπίσουν στη διάρκεια της εκτέλεσης του έργου τους. Το πρόβλημα προκύπτει λόγο των ελλείψεων επαρκούς εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, σύμφωνα με τον ίδιο.
«Επειδή οι συνάδελφοι είναι αναγκασμένοι να επιτελούν το εκπαιδευτικό τους έργο και ταυτόχρονα να κάνουν φύλαξη, είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε τέτοιες επιθετικές συμπεριφορές. Όπως μας καταγγέλλουν, δεν μπορούν να ανασάνουν και δεν είναι λίγες οι φορές που δεν μπορούν να απουσιάσουν από το μάθημα ή την ώρα του διαλλείματος ούτε για τουαλέτα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων.
Σημειώνεται ότι το περιστατικό με τον τραυματισμό της αναπληρώτριας εκπαιδευτικού από μαθητή, είναι το δεύτερο που καταγράφεται στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Κατάρτισης. Πριν από περίπου ένα χρόνο, μαθητής με αυτισμό έριξε στο έδαφος μαθήτρια, με αποτέλεσμα να υποστεί πολλαπλά τραύματα στον εγκέφαλο και να χρειαστεί νοσηλεία πολλών εβδομάδων στο νοσοκομείο Χανίων. Το εν λόγο περιστατικό είχε συμβεί ενώ στο χώρο βρίσκονταν τουλάχιστον πέντε εκπαιδευτικοί. Μάλιστα ο διευθυντής του ΕΕΕΕΚ Χανίων, μαζί με κοινωνική λειτουργό και σχολική νοσηλεύτρια, ήταν εκείνοι που μετέφεραν την τραυματισμένη μαθήτρια στο νοσοκομείο, λόγο αδυναμίας του ΕΚΑΒ να σπεύσει άμεσα.