e-αστυνομία: ψηφιακή επίδοση δικογράφων και τηλεκαταθέσεις στην τελική ευθεία

Του Θάνου Σωτήρη

Αγώνα δρόμου για την ψηφιοποίηση συγκεκριμένων πάρεργων που έχει «χρεωθεί» η Ελληνική Αστυνομία, δίνει το Αρχηγείο της, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Αντικειμενικός στόχος η εξοικονόμηση 2.000 αστυνομικών που θα προστεθούν στην καθημερινή αστυνόμευση και ασφάλεια. Και ο τρόπος η απεμπλοκή της Αστυνομίας από δύο «πάρεργα», τα οποία προσπαθεί να ξεφορτωθεί εδώ και δύο δεκαετίες: τις επιδόσεις δικογράφων και τις μεταγωγές κρατουμένων σε φυλακές για εκδικάσεις υποθέσεων τους ή και παρουσίας του ως μαρτύρων σε άλλες πόλεις από αυτές που κρατούνται.

Μόνο πέρσι αστυνομικοί των Τοπικών Τμημάτων επέδωσαν συνολικά περισσότερα από ενάμιση εκατομμύριο δικόγραφα σε πολίτες. Κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με αξιωματικούς του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., ότι περίπου 1.500 αστυνομικοί απασχολούνται αποκλειστικά με αυτή την διαδικασία. Όπως ανέφεραν στο astinomiko.gr, η επίδοση ενός δικόγραφού δεν είναι μια απλή υπόθεση, διότι είναι πολλές οι περιπτώσεις που ο αστυφύλακας ο οποίος αναλαμβάνει την επίδοση δεν βρίσκει σε αυτή την διεύθυνση τον πολίτη. Έτσι ξεκινάει ένας κύκλος αλληλογραφίας του εγγράφου πίσω στην Εισαγγελία που το εξέδωσε και στην συνέχεια σε άλλο Αστυνομικό Τμήμα, στην περιοχή του οποίου υποτίθεται ότι διαμένει πλέον ο πολίτης, και ο κύκλος μπορεί να ανοίγει και να κλείνει, αποσπώντας πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό από την καθημερινή αστυνόμευση των πόλεων.

Δεν είναι όμως μόνο αυτοί οι αστυνομικοί που «χάνονται» από την καθαρά αστυνομική δουλειά, συμπληρώνει η ίδια πηγή. Υπάρχουν περιπτώσεις που λόγω έλλειψης προσωπικού τα Τοπικά Αστυνομικά Τμήματα αναγκάζονται να χρεώσουν τις επιδόσεις στο ένα και μοναδικό περιπολικό που έχουν για αστυνόμευση, με αποτέλεσμα ούτε το πλήρωμα αυτό να μπορεί να κάνει την δουλειά του.

Αλλά και στο θέμα των μεταγωγών κρατουμένων σε φυλακές που θα πρέπει να καταθέσουν ως μάρτυρες σε κάποια δίκη, μακριά από την πόλη όπου διαμένουν, αλλά και περιπτώσεις αστυνομικών που είναι μάρτυρες σε υποθέσεις που …χρονίζουν, με αποτέλεσμα να έχουν μετατεθεί και να υποχρεώνονται σε αλλεπάλληλα ταξίδια, στερούν από τις υπηρεσίες σημαντικό αριθμό αστυνομικών.

Η πρόταση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με πληροφορίες, δίνει λύση κα στα δύο προβλήματα, χωρίς να «φορτώνει» το πρόβλημα σε προσωπικό άλλου υπουργείου, κάτι που ήταν και ο βασικός λόγος που δεν είχε αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή ποτέ.

Για το θέμα των δικογράφων να αποστέλλονται ηλεκτρονικά στους πολίτες απ’ ευθείας από τις γραμματείες των Εισαγγελιών και των Δικαστηρίων, με τρόπο που επεξεργάζεται το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Για παράδειγμα, μας έλεγε στέλεχος της Κατεχάκη, στο e-mail που έχουν δηλώσει οι πολίτες στο TAXIS.

Σε ότι αφορά στις μεταγωγές η λύση είναι η …τηλεκατάθεση. Η κατάθεση δηλαδή των κρατουμένων μέσα από γραφείο των φυλακών εφοδιασμένο με ανάλογα σύστημα διαδικτυακής μετάδοσης εικόνας και ήχου, κάτι που έχει προβλεφθεί στην πρόσφατη αναθεώρηση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Αντίστοιχα και ένας μάρτυρας αστυνομικός, που έχει μετατεθεί σε άλλη πόλη, θα καταθέτει από ανάλογη εγκατάσταση τηλεδιάσκεψης στην έδρα της υπηρεσίας του.