H «φωτοτυπία» στην ομόνοια κόστιζε 600 ευρώ

Θα ήταν ένα ακόμα κύκλωμα που θα είχε εξαρθρωθεί «για πλαστογραφία και παράνομη κατοχή ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων». Θα ήταν δυο ακόμα αλλοδαποί οι οποίοι «δραστηριοποιούντο συστηματικά στην κατάρτιση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων καθώς και στη διακίνησή τους τόσο στο εσωτερικό, όσο και σε χώρες της Ευρώπης αλλά και τρίτες χώρες». Όμως το συγκεκριμένο κύκλωμα ήταν διαφορετικό.

Είχε για «βιτρίνα» ένα κατάστημα σε ένα στενό της Ομόνοιας που βγάζει φωτοτυπίες και είναι στέκι Πακιστανών. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής συνέλαβαν τον ιδιοκτήτη του και ένα ακόμα άτομο, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες, έπαιρναν από 400 έως 600 ευρώ για την κάθε πλαστή βίζα ή άδεια παραμονής που πλαστογραφούσαν. Ο τρόπος δράσης όμως της σπείρας ξεκινούσε από τα βάθη της Ασίας μέχρι οι αλλοδαποί να φτάσουν στην «γη της επαγγελίας» που ονομάζεται Κεντρική Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του astinomiko.gr, από την έρευνα που έκαναν οι διωκτικές αρχές διαπίστωσαν ότι αρχικά οι αλλοδαποί όταν περνούσαν παράνομα στην χώρα μας φρόντιζαν να μην έχουν μαζί τους έγγραφα ώστε να καθυστερούν την ταυτοποίηση τους και ενδεχομένως την απέλαση τους. Μετά από λίγο καιρό, τα μέλη του κυκλώματος, για όσους είχαν τα χρήματα να πληρώσουν, τους ταχυδρομούσαν στην χώρα μας τα νόμιμα έγγραφα τους θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν εύκολα να… κολλήσουν μια πλαστή βίζα και να ταξιδέψουν όπου ήθελαν. Ένας από τους συλληφθέντες, φέρεται να είναι ο μεσάζοντας που παραλάμβανε τα διαβατήρια και τα έδινε στους ενδιαφερομένους. Επίσης, η σπείρα έφτιαχνε στην χώρα μας πλαστές βίζες ή ελληνικές άδειες παραμονής και τις ταχυδρομούσε στο Πακιστάν ώστε να κολληθούν στα διαβατήρια αλλοδαπών και να ταξιδέψουν νόμιμα με αεροπλάνο.

Όμως οι παροχές του κυκλώματος δεν περιορίζονταν εκεί… Η έρευνα των άρχων έδειξε ότι πολλά πλαστά έγγραφα στέλνονταν και στην Ευρώπη καθώς ήταν απαραίτητα ώστε οι αλλοδαποί να εγγράφουν σε ταμείο ανεργίας, σε κοινωνικά προγράμματα πρόνοιας ή να προσληφθούν σε κάποια δουλειά.

Από τη μέχρι τώρα έρευνα, εξακριβώθηκε ότι από τον περασμένο Ιούλιο, έχουν διενεργήσει είκοσι μία ταχυδρομικές αποστολές. Στην κατοχή τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-Δεκαέξι διαβατήρια
-Δεκατέσσερα δελτία ταυτότητας
-Επτά άδειες διαμονής
-Ένα δίπλωμα οδήγησης
-Τέσσερα κινητά τηλέφωνα
-Το χρηματικό ποσό των -780- ευρώ