Squid Game: Συναγερμός για τους μιμητές

«Είναι εδώ και μια δεκαετία περίπου που τα λεγόμενα Online Challenges, οι προκλήσεις δηλαδή σε επικίνδυνες συχνά συμπεριφορές, κυρίως ανηλίκων μέσω των social media, κινητοποιούν τις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο παρελθόν, αντιμετωπίστηκαν άκρως επικίνδυνες καταστάσεις που οδήγησαν νέους μέχρι και στον θάνατο. Είναι αυτονόητο πως και,  μόνο με την υποψία πως θα έχουμε μιμητισμό ή κάποια τέτοια τάση διαδικτυακά, σχετικά με την συγκεκριμένη σειρά, είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Με αυτά τα λόγια στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας απαντά στο πως αντιδρούν οι αρμόδιες διωκτικές υπηρεσίες, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στους φόβους και τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί διεθνώς για τη Κορεάτικη τηλεοπτική σειρά «Squid Game» που προβάλλεται από συνδρομητικό δίκτυο. Ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία και το Βέλγιο υπάρχουν κινητοποιήσεις από συλλόγους γονέων αλλά και τα αντίστοιχα Υπουργεία Παιδείας προκειμένου να ενημερωθούν οι μαθητές και να προληφθούν κρούσματα μιμητισμού που θα μπορούσαν να έχουν τραγικές συνέπειες.

Σύμφωνα με το σενάριο της σειράς «Squid Game», οι παίκτες που δεν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν σε μια δοκιμασία, θανατώνονται. Στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής, οι έρευνες που διεξάγονται από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, επικεντρώνονται στην πιθανότητα της οικονομικής απάτης εις βάρος υποψηφίων παικτών, οι ενδεχομένως να κληθούν να πληρώσουν ένα χρηματικό αντίτιμο για την συμμετοχή τους σε μια παράνομη διοργάνωση. Όμως ,  οι πηγές αναφέρουν ότι από τις διεξαγόμενες έρευνες δεν αποκλείεται η πιθανότητα διάπραξης και άλλων αδικημάτων, ακόμη πιο σοβαρών, σε βαθμό που να τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των παικτών.

Η «Μπλε φάλαινα» 

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει άλλωστε τα όσα δραματικά συνέβησαν το 2016 με την «μπλε φάλαινα», μια πρόκληση σε εξαιρετικά επικίνδυνες συμπεριφορές με αυτοτραυματισμούς και απόπειρες αυτοκτονίας στην Ρωσία, υπόθεση για την οποία τελικά συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές ένας 22χρονος φοιτητής, που ισχυριζόταν πως ήταν και ο εμπνευστής του «παιχνιδιού» και ένας 32χρονος ταχυδρομικός υπάλληλος. Σοβαρά προβλήματα αντιμετώπισαν και άλλες χώρες, ενώ καταγγελίες και έρευνες από την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είχαν γίνει και σε περιοχές της Ελλάδας.

Έχοντας ήδη την ανάλογη εμπειρία αλλά και την μόνιμη επικοινωνία με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές υπηρεσίες, οι Έλληνες ειδικοί αστυνομικοί, «χτενίζουν» σε εικοσιτετράωρη βάση όλες τις πλατφόρμες των social media αναζητώντας το παραμικρό ίχνος που θα υποδείκνυε πως υπάρχει πρόθεση για ανάλογη πρόκληση συμμετοχής σε αναπαράσταση «παιχνιδιών» της σειράς αυτή. Όπως για παράδειγμα η περίπτωση εταιρίας διοργάνωσης παιχνιδιών δράσης η οποία ανακοίνωσε μέσω facebook την διοργάνωση Squid Game, με αντίτιμο 25 ευρώ για κάθε συμμετέχοντα, για να το αποσύρει στην συνέχεια όταν προκλήθηκε σάλος από την δημοσιοποίηση αυτής της ανάρτησης.

Η μεθοδολογία που ακολουθούν οι ειδικά εκπαιδευμένοι στις διαδικτυακές έρευνες αστυνομικοί, είναι μέσω ειδικών λογισμικών να ερευνούν σε ολόκληρο το ίντερνετ με συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά, αλλά και διάφορα άλλα πιο …συγκεκαλυμένα κώδικά συνθηματικά, έτσι ώστε να προλαβαίνουν περιπτώσεις ανάλογων οnline challenges, για τα οποία στην συνέχεια και αφού αποκαλυφθούν οι ταυτότητες των συντονιστών και των συμμετεχόντων, να ακολουθεί καθαρή αστυνομική προανάκριση, ανάλογα με το αδίκημα που κατά περίπτωση μπορεί να προκύπτει.

Μεγάλη προσοχή δίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις που κυκλοφορούν τέτοιου είδους «παιχνίδια» στα social media, και στις καταγγελίες πολιτών και κυρίως γονέων που αντιλαμβάνονται πως κάτι δεν πάει καλά με την συμπεριφορά των παιδιών τους και καταφεύγουν είτε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, είτε απευθείας στην Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Στην περίπτωση των ερευνών για την «Μπλε Φάλαινα» το 2018 στην Ελλάδα, όλες ξεκίνησαν από αναφορές και καταγγελίες γονέων και εκπαιδευτικών, χωρίς όμως τότε ευτυχώς να προκύψει κάτι σοβαρό.

ΠΗΓΗ: Realnews – Θάνος Σωτήρης