Γιατί πανικοβαλλόμαστε όταν «πέφτουν» τα social media;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αφορμή το γεγονός ότι το Facebook και το Instagram για ακόμη μία φορά αντιμετωπίζουν προβλήματα με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν καθόλου ούτε οι εφαρμογές ούτε οι ιστοσελίδες, ήρθε η ώρα να συζητήσουμε τον λόγο που κάτι τέτοιο μας προκαλεί έναν μικρό πανικό.

Να υπενθυμίσω ότι τους τελευταίους 4 με 5 μήνες τα συγκεκριμένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παθαίνουν blackout σχεδόν μια φορά το μήνα. Οι θεωρίες συνομωσίας πολλές και τις έχουμε αναλύσει εκτενώς σε προηγούμενα άρθρα, οπότε δεν θα σταθώ σε αυτό. Νομίζω πως έχει έρθει η ώρα να μιλήσουμε λίγο για τον πανικό που μας κατακλύζει όταν συνειδητοποιούμε ότι τα μέσα αυτά δεν λειτουργούν.

Πολλοί από εμάς μέσα από τα συγκεκριμένα social media προβάλλουμε την δουλειά μας, επικοινωνούμε με ανθρώπους για θέματα δουλειάς και τα χρησιμοποιούμε γενικά ως εργαλείο της δουλειάς μας. Κάποιοι άλλοι τα έχουν αποκλειστικά για την επικοινωνία τους με τους άλλους, ενώ μερικοί άνθρωποι τα χρησιμοποιούν για την ενημέρωσή τους.

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που τα χρησιμοποιούμε, όταν αυτά σταματούν να λειτουργούν μας προκαλείται ένα αίσθημα πανικού, καθώς εκείνη τη στιγμή αντιλαμβανόμαστε ότι μας κόβεται η δίοδος επικοινωνίας, μας κόβονται «τα χέρια» όταν πρόκειται για δουλειά και γενικά είναι σαν να αποκοβόμαστε από τον υπόλοιπο κόσμο. Η αίσθηση δηλαδή που μας προκαλεί πανικό δεν είναι τόσο το blackout του συγκεκριμένου μέσου αλλά ο φόβος που δημιουργείται με την αποχή μας από αυτό.

Στα αγγλικά έχει τον όρο FOMO που σημαίνει fear of missing out. Ο φόβος του να απέχεις από κάτι και να χάνεις τα νέα, τις ειδήσεις, την επικοινωνία. Αυτό είναι που μας προκαλεί τον πανικό. Έχουμε μάθει μέσα από την οθόνη μας να βρισκόμαστε παντού, να ξέρουμε τα πάντα, να επικοινωνούμε με άτομα που μπορεί να βρίσκονται ακόμη και στην άλλη μεριά του πλανήτη. Έτσι όταν αυτό το σύστημα παθαίνει blackout είναι σαν να παθαίνει όλη μας η ζωή και η καθημερινότητα blackout.

Αυτό που θα πρότεινα λοιπόν, αντί του πανικού, είναι να το εκμεταλλευτούμε. Μας δίνεται μια ευκαιρία έστω και για λίγη ώρα να κάνουμε αποτοξίνωση από τα social media. Να κάνουμε τις δουλειές μας και να επικοινωνήσουμε με τους άλλους με τον πατροπαράδοτο τρόπο, μέσα από το τηλέφωνο ή από κοντά. Εκμεταλλευτείτε τις στιγμές αυτές για να ηρεμίσετε από την δίνη των social media που μας παρασύρουν και μας κάνουν να ξεχνάμε τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή μας.

Δεν πειράζει που δεν μπορούμε να βγάλουμε selfie στο γραφείο με hashtag #workinghard. Ας μη μένουμε στα λόγια ας δουλέψουμε όντως σκληρά όχι μόνο για να κατακτήσουμε μια επιτυχία στην επαγγελματική ζωή ή την προσωπική αλλά για να κατακτήσουμε από την αρχή τα στοιχεία του εαυτού μας που μας κάνουν μοναδικούς και όχι ένα με τη μάζα. Δεν υπάρχει λόγος για πανικό, είναι μια ευκαιρία για δράση. Μια ευκαιρία για να δούμε τη ζωή με άλλο μάτι.

Πηγή: www.csii.gr

Της Χαράς Σώτα

Σχετικές Ειδήσεις

Next Post

Ροή Ειδήσεων

Newsletter

ad στο κάτω μέρος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ